Depresyonda kişi karamsarlaşmaya ve bilişsel olarak kötü şeyler düşünmeye başlar ve bu durum en az iki hafta sürmektedir. Kişinin davranışlarında içe kapanma görülür. Depresyonun oluşmasında başlıca nedenler vardır. Bu nedenler arasında kişinin iştahı artıp azalıyorsa ve kilolarında artış azalma oluyorsa ve kişide konsantrasyon bozukluğu varsa yani kişide dikkatsiz davranışlar oluyorsa, kendini değersiz, çaresiz hissediyorsa, kişi uyku problemleri yaşıyorsa, günlük aktivitelerinde azalma ve enerji kaybı yaşıyorsa depresyon nedenleri arasında gösterebiliriz.

Depresyon, üzüntülü bir duygunun içerisinde kişinin değersizlik, küçüklük, bir işe yarayamama gibi duygulara kapılması ve fizyolojik işlevlerin yavaşlaması ile ilgili sorundur. Depresyonun yaşı yoktur her yaşta kendini gösterebilir (Sütoluk, Nazlıcan, Azizoğlu, Akbaba, 2005).

Depresyon beyindeki kimyasal dengenin bozulmasından kaynaklanmaktadır. Beyinde bulunan kimyasal maddeler yani serotonin ve noradrenalin sinaps boşluğundaki miktarının azalmasından kaynaklanır. Meydana gelen bu azalma ise depresif bulguların ortaya çıkmasına neden olur. Ortaya çıkan bu azalma kimi zaman geçmişte yaşanan travmalardan, sosyal problemlerden de kaynaklanabilir.

Depresyonun en yaygın sebepleri arasında boşanma ve cinsel istismar gibi durumlar da yatmaktadır. Kişi büyük bir travma atlattıktan sonra depresyona girebilir. Ayrıca kişi eğer bir olay karşısında nasıl başa çıkacağını bilmiyorsa ve kötü bir olay yaşarsa depresif bir yapı içerisine girebilir. Depresyon her yaşta görülebilir. Önemli olan depresyonla veya kötü bir olayla karşılaştığımız zaman nasıl başa çıkacağımızı bilmektir. Görüldüğü üzere depresyonun bir çok sebebi vardır. Bu sorunlardan kurtulmak için çözümler de vardır.

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel Davranışçı Yaklaşımda, bilişsel kurama göre, insanlarda meydana gelen ruhsal bozukluklar, kişinin kendi hatalı ve olumsuz düşüncelerinden kaynaklanmaktadır. Terapide ki amaç şudur ki, bu hataların ve olumsuz davranışların değiştirilerek düzeltilmesidir. Davranışçı kuramda bu yönden bilişsel kurama benzer. Yani yeni düşünce yöntemleri öğrenilir.

Saygı ve sevgilerimle…