BESNİ GÜNCEL - Mehmet Nuri Ersoy, Çingene Kızı Mozaiği’nin kayıp parçalarından birinin daha ABD’den Türkiye’ye getirildiğini açıkladı.

Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenen ve Gaziantep’in simgeleri arasında yer alan mozaiğin büyük kompozisyonuna ait 13’üncü panelin bilimsel çalışmalar ve diplomatik girişimler sonucu ülkeye kazandırıldığı belirtildi.

Bakan Ersoy, daha önce iadesi sağlanan 12 panelin ardından eksik parçanın da ait olduğu topraklara döndüğünü ifade ederek, kültür varlıklarının dünyanın neresinde olursa olsun izinin sürüleceğini vurguladı.

Panelin, çevrim içi bir müzayede platformunda satışa sunulmasının ardından başlatılan incelemelerde, mozaiğin kompozisyon ve tessera yapısı bakımından Zeugma’daki eserle önemli benzerlikler taşıdığı tespit edildi.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne teslim edilen eser, yürütülecek işlemlerin ardından yeniden Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi’nde ait olduğu parçayla buluşturulacak.

Gaziantep FK, Belgrad'da Kampı Sürdürüyor
Gaziantep FK, Belgrad'da Kampı Sürdürüyor
İçeriği Görüntüle

Zeugma Antik Kenti’nde 1998 yılında yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan mozaik, Türkiye’nin en önemli kültürel miras eserleri arasında gösteriliyor.

Muhabir: Hatice Çoban