Gazze'de zorla yerinden edilen on binlerce Filistinlinin güneyden kuzeydeki topraklarına dönüşü başladı.

Alkayış: “Eser ve Hizmetle Adıyaman’ı Geleceğe Taşıyoruz!” Alkayış: “Eser ve Hizmetle Adıyaman’ı Geleceğe Taşıyoruz!”

İsrail'in Gazze Şeridinin kuzeyi ve güneyini ayıran Netzarim Koridoru'ndan Filistinlilerin geçişine yerel saatle 07.00'de (TSI 08.00) izin vereceğinin açıklanmasının ardından, binlerce Filistinli yanlarına alabildiği eşyalarla Resid Caddesi'nden kuzeye doğru yürümeye başladı.

İsrail güçleri, Gazze'de evlerine dönmeyi bekleyenlere ateş açtı.

Ayrıca anlaşmaya göre Gazze'nın kuzeyine Salahaddin Caddesi üzerinden geri dönüsler ise yerel saatle 09.00'da (TSI 10.00) başlıyor. Salahaddin Caddesi üzerinden dönüşlerin yaya değil, sadece araçlarla yapılması planlanıyor. Gazze'nin güneyinden kuzeyine dönüşte kullanılacak araçların geçiş noktasında bir ABD'li özel güvenlik şirketi tarafından denetim yapılacağı belirtiliyor. Selahaddin Caddesi üzerinde İsrail'e ait Insansız hava araçlarının (IHA) ucus yaptığı aktarılıyor.

 Hamas'tan Gazze halkını tebrik açıklaması

Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Risk, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze halkını "kutlu, mübarek geri dönüşlerinden dolayı tebrik etti.

Açıklamasında Risk, "Bu büyük bir gün. Göce zorlananların kuzeye geri dönüş manzarası, İsrail işgalinin Filistin halkını yerinden etme konusundaki tüm hayallerini ve yanılgısını paramparça ediyor." ifadesini kullandı.

Gazze2-1

İsrailli esirin serbest bırakılmaması krize neden olmuştu.

Hamas ile İsrail arasındaki esir takasının ikinci turunda Arbel Yehud isimli İsrailli esirin serbest bırakılmaması krize neden olmuştu.

Esir takasının ikinci turu kapsamında Hamas'ın İsrailli 4 esiri teslim etmesine rağmen İsrail, Yehud'un serbest bırakılmaması bahanesiyle Gazze'de ateskes ve esir takası anlaşması hükümlerinin aksine Gazze Seridi sakinlerinin kuzeye geçisine izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

İsrailli esir Yehud'un cumartesi günü yapılacak üçüncü turdan önce serbest bırakılması için müzakerelerin sürdüğü bildirilmişti.

 Katar, Hamas ve İsrail arasında esir takasının ikinci turunda çıkan krizin çözüldüğünü açıklamıştı.

Katar, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında Hamas ve İsrail arasında takasın ikinci turunda çıkan krizin çözüldüğünü açıklamıştı.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Məcid el-Ensari, X hesabından yaptığı paylaşımda, iki taraf arasında mutabakata varıldığını bildirmişti.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada ise perşembe günü Yehud, Agam Berger ve bir İsrailli esirin daha serbest bırakılacağı yeni bir esir takası turu gerçekleştirileceği ve bu esir takası turunda ve ardından anlaşmaya uygun olarak cumartesi günü 3 İsrailli esirin daha serbest kalacağı aktarılmıştı.

Bu mutabakatın bir parçası olarak Gazze Şeridi sakinlerinin güneyden kuzeye geçişine izin verileceği kaydedilmişti.

Besni Güncel Haber Merkezi

Editör: Fatih Karakuş