BESNİ GÜNCEL - Uluslararası Basın Konfederasyonu Genel Başkanı Şakir Gürel, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yayımladığı kapsamlı mesajda, Türkiye’de basın özgürlüğünün yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek önemli değerlendirmelerde bulundu.
“Hiç Kimse Güvende Değil”
Gürel, açıklamasında basın özgürlüğünün yalnızca gazetecileri değil tüm toplumu ilgilendirdiğini vurgulayarak, “Gazeteciliğin özgür ve nitelikli olmadığı bir toplumda hiç kimse güvende değildir” ifadelerini kullandı. Türkiye’de yeni bir Medya Meslek Yasası çıkarılmadan ve güçlü bir meslek birliği kurulmadan gerçek anlamda basın özgürlüğünün sağlanamayacağını dile getirdi.
“İtibar Suikastlarına Karşı Herkes Savunmasız”
Mevcut medya düzenine dikkat çeken Gürel, Cumhurbaşkanından sade vatandaşa kadar herkesin itibar suikastlarına karşı yeterli yasal korumaya sahip olmadığını ifade etti. Gürel, medya alanında güçlü bir yasal çerçeve oluşturulmasının zorunlu olduğunu belirtti.
“Düşünerek Üreten Gazetecilik Zayıfladı”

Geçmişte “düşünce suçu” kavramının gazetecilik üzerinde baskı oluşturduğunu hatırlatan Gürel, bugün ise farklı bir sorunla karşı karşıya olunduğunu söyledi.
“Düşünce suç olmaktan çıktı ancak bu kez düşünerek üreten gazetecilik can çekişir hale geldi” diyen Gürel, günümüz medyasının hakikat yerine tıklanma ve algoritma odaklı içerik üretimine yöneldiğini vurguladı.
“Gazetecilik Algoritmalara Teslim Edildi”
Gürel, gazetecilerin analiz yapma ve derinlikli içerik üretme alanlarının daraldığını belirterek, “Gazeteci artık analiz yapan değil, algoritmalara hizmet eden bir figüre dönüştü. Bilginin yerini gürültü, analizin yerini manipülasyon aldı” dedi.
Çözüm: Medya Meslek Yasası ve Birlik
Açıklamasında çözüm önerilerine de yer veren Gürel, gazeteciliğin özgürlük sınırlarının yine gazeteciler tarafından belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Bu kapsamda yeni bir Medya Meslek Yasası ile Medya Meslek Birliği kurulmasının önemine dikkat çekti.
Bu düzenlemelerle birlikte gazeteciliğin yeniden saygın ve güvenilir bir meslek haline geleceğini belirten Gürel, sektörün hem yatırımcılar hem de çalışanlar açısından daha güçlü bir yapıya kavuşacağını söyledi.
“Hakikat İçin Yazılan Bir Medya”
Gürel, açıklamasının sonunda hedeflerinin tıklanma odaklı değil hakikat odaklı bir medya düzeni oluşturmak olduğunu vurgulayarak, gazeteciliğin yeniden “altın çağına” kavuşabileceğini ifade etti.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü de kutlayan Gürel, gerçek özgürlüğün ancak mesleki disiplin ve güçlü yasal güvencelerle mümkün olacağını sözlerine ekledi.
Next





