Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Dünya Çevre Gününün her yıl 5 Haziran tarihinde değişik etkinliklerle kutlanmakta olduğunu anımsatarak,“ Bugün yaşadığımız plastik kirliliği tüm canlılar ve doğal varlıklar için en büyük tehditlerin başında gelmektedir.
Dünya Çevre Gününün bu yılki teması olan plastik kirliliğine karşı duyarlı olmak adına topyekûn plastik kirliliğine karşı harekete geçilmesi, daha temiz daha sağlıklı bir çevre için son derece önemlidir.” dedi.
Çelik, Dünya çevre günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, plastik kirliğinin çok önemli bir çevre sorunu olduğunu ve bu sorunun tarıma da olumsuz yansıdığını kaydederek Dünyada her yıl 430 milyon tondan fazla plastik üretildiğini, bunun üçte ikisinin, tek kullanımlık kısa ömürlü ürünler olduğunu ve hızlıca atığa dönüştüğünü ve insanların gıda zincirine karışarak büyük tehlike arz ettiğini söyledi.
Plastik kirliliğinin birçok olumsuz etkiye sahip olduğuna işaret eden Çelik “ Plastik kirliliği, gıda güvenliği ve kalite kaybından biyoçeşitliliğe, turizm ve ekonomi üzerindeki etkilerinden iklim değişikliğine kadar pek çok alanda geleceğimizi tehdit eden en önemli çevre sorunlarından birisidir. Dolayısıyla temiz bir çevre için hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. “ ifadelerini kullandı.
Çelik, tarım sektöründe plastik atıkların hem gıda üretimi hem de güvenliği üzerinde ciddi sorunlar teşkil ettiğini belirterek “ Son yıllarda plastik atık sorunu ön plana çıkmış ve yaygın çevre sorunlarından biri olmuştur.
Tarım alanlarında plastik atıkların birikmesi biyolojik çeşitlilik, toprak sağlığı ve ekosistem üzerinde olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Çöplüklerdeki ve diğer ortamlardaki plastik atıklardan toprağa ve su kaynaklarına sızan mikroplastikler toprak ve su kaynaklarını olumsuz etkileyerek üretimde verim kaybına neden olabilmektedir.
Ayrıca hayvanlar için de ölümcül hasarlara yol açabilmektedir. Dolayısıyla plastik atıklar, bitkisel ve hayvansal gıda üretimi ve güvenliği açısından üzerinde ciddi olarak durulması gereken bir konudur. ” dedi.
Kaynak : PHA