Vali Aykut Pekmez Başkanlığında düzenlenen toplantıya, Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik, Vali Yardımcısı Ayhan Akpay, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, İl Emniyet Müdürü Metin Alper ve uyuşturucu ile mücadelede görevli kamu kurum ve kuruluşlarının amir ve personeli katıldı.

Gerçekleşen toplantıda uyuşturucu ile mücadele kapsamında ildeki kamu kurum ve kuruluşlarının 2018 yılında yaptıkları çalışmaları içeren bir sunum yapıldı. Yapılan sunumda İl Emniyet Müdürlüğünce 2018 yılında uyuşturucu ile mücadele kapsamında 30 kilo esrar maddesi, 435 gram eroin, 3003 adet sentetik uyuşturucu hap, 14 kilo 877 gram sentetik kannobinoid madde, 34, 6 gram metamfetamin madde ele geçirlmiştir. Yine İl jandarma Komutanlığınca 01 Ocak -06 Kasım 2018 tarihleri arasında uyuşturucu madde kaçakçılığı ile mücadele kapsamında (14) İmal ve Ticaret, (170) kullanmak için satın almak, kabul etmek ve bulundurmak ve (8) Yasadışı ekim olmak üzere toplam (192) olay ortaya çıkartılmıştır. Müdahale edilen bu olaylarda (212) şüpheli şahıs yakalanmıştır. 2017-2018 Eğitim-Öğretim döneminde uyuşturucu, tütün ,alkol vb.bağımlılık konusunda gençlerimizi ve toplumumuzu bu tür kötü alışkanlıklardan kurtarmak, bunlara karşı alınacak önlemler için Yeşilay Derneği ve Emniyet birimleri Kredi Yurtlarda kalan tüm öğrencilere ilgili konularda bilgilendirilmiştir.

Yeşilay Derneğince il, ilçe ve köylerde rehber öğretmeni olmayan ( ilkokul, ortaokul ve lise) 53 okulda seminerler verildi. Seminerler sonucunda 2017 Yılında gidilen 33 köy okulunda 5.467 öğrencinin eğitimleri tamamlanmış olup, 2018 yılında belirlenen 20 okul sonucunda 5.123 öğrenciye ulaşılmıştır. 30 Köy okulunun da planlamaları yapılıp formatörler aracılığı ile Bağımlılıklarla Mücadele seminerlerine devam edilmektedir. İl Müftülüğünce 2018 Yılı Merkezi sistemle muhtelif camilerde Bağımlılık (Uyuşturucu) konularında Vaaz ve İrşad Programları yapıldı. Yine İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile imzalanan ‘Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi Uygulama Protokolü’ kapsamında tüm öğrenci ve velileri olmak üzere öğretmen ve yöneticilere yaygın eğitimi öğrenci ve kursiyerlere (Türkiye Bağımlılıkla Mücadele) programı adı altında hazırlanan alkol, tütün uyuşturucu madde ve bağımlılıkla mücadeleyi içeren bilgilerin verilmesi sağlanmıştır. Adıyaman Açık Ceza İnfaz Kurumunda son 1 yıl içinde uyuşturucu ile mücadele konusunda yaklaşık 100 hükümlü Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Bilgilendirme Programı (SAMBA) grup çalışmasına alınmıştır. Aile, çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce çocuklara ve ailelerine yönelik madde bağımlılığı hakkında farkındalık kazandırmak için risk haritası bulunduğu belirlenen 300 aile belirli belirli aralıklarla ziyaret edilerek “Aile Eğitim Programı’’ kapsamında eğitimler düzenlendi. Gerçekleşen toplantıda son olarak bağımlılık yapıcı maddedeler ve bağımlılıkla mücadele kapsamında kurumlar arası iletişimin güçlendirilmesi teyit ettirildi.

Adıyaman’da uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantıda konuşan Vali Aykut Pekmez “yapılan sunumda kurumlarımızın uyuşturucu ile mücadele kapsamında önemli çalışmalar yaptığını görüyoruz. Geleceğimizi teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi bu uyuşturucu illetine karşı mutlaka eğitmemiz gerekiyor. Bundan sonra da gençlerimizin ve çocuklarımızın zararlı alışkanlıklardan, bağımlılık yapıcı maddelerden korunması amacıyla uyuşturucu kullanımını tamamıyla bitirene kadar mücadelemizi büyük bir azim ve kararlılıkla sürdüreceğiz”dedi.

Toplantı sonunda kurum müdürleri uyuşturucu sorunu ve bu sorunun çözümü noktasında yapılabilecekler hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.