BAKANLIKTAN İKİ ÖNEMLİ PETROL KARARI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Petar Doğalgaz ve Petrol Arama Sanayi Tic. A.Ş.’yi ilgilendiren iki kritik petrol ruhsatı kararına imza attı. Resmi duyuruya göre, TPAO’nun Şırnak’taki arama ruhsatının süresi uzatılırken, Adıyaman’daki sahasına yeni bir alan eklendi. Ayrıca, Petar A.Ş.’nin süresi dolan ruhsatları için ilgililere tazminat çağrısı yapıldı.

ADıYAMAN'DA TPAO'YA SAHAYA İLAVE ONAYI

Bakanlık, TPAO'nun bir diğer talebini daha onayladı. Şirket, Adıyaman ili sınırları içerisinde sahip olduğu 43.150 hektarlık "AR/TPO/K/M40-c" pafta numaralı petrol arama ruhsat sahasına, M40-c2 paftası içerisinde yer alan 6.183 hektarlık yeni bir alanın eklenmesi için 30 Ocak 2026'da başvuruda bulunmuştu.

Başvuruya ilişkin evrakları inceleyen Genel Müdürlük, şirketin bugüne kadar bölgede yaptığı faaliyetlerin yeterliliğini ve taahhüt ettiği iş ile yatırım programını dikkate aldı. Hidrokarbon potansiyelinin daha kapsamlı değerlendirilmesi amacıyla, 6491 sayılı Kanun'un 11'inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince söz konusu 6.183 hektarlık alanın TPAO'nun arama ruhsatına ilave edilmesine karar verildi. Bu işlemle birlikte sahanın toplam yüzölçümü 49.333 hektara ulaştı.

TPAO'NUN ŞIRNAK'TAKİ ARAMA RUHSATINA 2 YIL SÜRE UZATIMI

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Şırnak ili sınırları içerisinde bulunan ve 16 Ocak 2019'da düzenlenen "AR/TPO/K/N49-d1, d2" pafta numaralı petrol arama ruhsatı için süre uzatımı talebinde bulundu. 11.671 hektar yüzölçümüne sahip sahada, mücbir sebep kapsamında uzatılan sürenin 16 Ocak 2026'da sona ermesi üzerine yapılan başvuru, Bakanlık tarafından değerlendirildi.

Yapılan incelemeler sonucunda, bölgenin hidrokarbon potansiyelinin ortaya çıkarılarak ülke ekonomisine kazandırılması hedefiyle, 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince ruhsatın süresinin uzatılmasına karar verildi. Alınan kararla birlikte, TPAO'nun söz konusu arama ruhsatı, 16 Ocak 2026 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 16 Ocak 2028 tarihine kadar iki yıl süreyle uzatıldı.

PETAR A.Ş.'NİN SÜRESİ DOLAN RUHSATLARI İÇİN TAZMİNAT DUYURUSU

Öte yandan, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Petar Doğalgaz ve Petrol Arama Sanayi Tic. A.Ş. ile ilgili önemli bir ilan yayımladı. Şirketin Adıyaman ve Şanlıurfa illeri sınırlarında sahip olduğu "AR/PTR/K/M41-c2" pafta numaralı ve yine Şanlıurfa ili sınırlarında sahip olduğu "AR/PTR/K/M42-d1, d2" pafta numaralı petrol arama ruhsatlarının süresi 26 Ocak 2026 itibarıyla sona erdi.

Yapılan duyuruda, 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince, süresi sona eren bu ruhsatlarla ilgili olarak şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesinden dolayı zarar görmüş kişiler olduğu takdirde harekete geçmeleri istendi. Buna göre, herhangi bir zarara uğrayanların, tazminatlarının şirketin teminatından karşılanabilmesi için, ilan tarihinden itibaren bir yıl içinde yetkili mahkemeden kesinleşmiş bir karar alarak Genel Müdürlüğe başvurmaları gerektiği bildirildi.

Muhabir: Hatice Çoban