Yapılan açıklamada araştırma sonuçlarına göre göreli yoksulluk oranının değişmediği bildirildi

Yapılan açıklamada, toplumun genel düzeyine göre belli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyin göreli anlamda yoksul sayıldığı ve ülkede genel refah seviyesi artsa bile bu refah düzeyinin altında kalan fertlerin  olduğu belirtildi.

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda Avrupa ülkeleri ile karşılaştırmalı olarak, göreli yoksulluk oranları elde edildi. Bu oranlar eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin, %40, %50, %60 ve %70 sınırına göre hesaplandı.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de medyan gelirin %50’si temelinde elde edilen yoksulluk oranı bir önceki yıla göre değişmeyerek 2014 yılında da %15 olarak gerçekleşti.

Avrupa’da en yüksek göreli yoksulluk oranı Romanya’ya ait

TÜİK Gaziantep Bölge tarafından yapılan açıklamada Türkiye, Avrupa’daki. yoksul ülke oldu.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50’sine göre belirlenen yoksulluk sınırını kullanarak ülkelerin yoksulluk oranlarını yayınladı.

En son mevcut verilere göre, 2014 yılında Avrupa Birliği üyesi 28 ülke için bu kapsamda hesaplanan göreli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,6 puan artarak %10,8 oldu.

Avrupa genelinde göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu ülkeler Çek Cumhuriyeti, Finlandiya ve Hollanda iken, en yüksek olduğu ülkeler Romanya, Bulgaristan ve İspanya olarak sıralandı. İspanya’yı Yunanistan ve Türkiye takip etti.

Türkiye’de göreli yoksulluk oranı 2014 yılında bir önceki yıla göre aynı kalarak %15 olarak gerçekleşti.