Ardından eklemiş yine: “Ben cevap veremedim, sen?”. Türkiye’de yaşamak da biraz böyle bir zihin gerilimi yaşatıyor nedense insana. Bazen bir cennet gibi geliyor insana bazen de cehennem. Hangi güzel yanını saysak bir de en az o kadar güzel olmayan bir yanı çıkıyor hemen karşınıza. “Yüzüne, suyuna vurgun olduğum” dersiniz bir yerinde, diğerinde “Yangın yeri“.

Gerçek şu ki kimisi kalıp mücadele etmeyi seçiyor, kimisi de mücadeleyle geçmiş bir hayata rağmen bir değişim fark etmediği için gitmeyi düşünüyor. Eğitim için gideni var, yaşamak için gideni var, ülkenin ekonomik şartlarından bunalıp gitmek isteyeni var, yani var da var. Böyle bir durumda araştırmalara girişiliyor hemen. Nereye, nasıl? Cumhuriyet gazetesinin hazırladığı bir galeriyi sizin için liste haline getirip derledik. Bu listede hangi ülke hangi koşullarda yerleşim hakkı veriyor ve şartları neler sorularına cevapları sıraladık.

İşte hangi ülke hangi şartlarla “göçmen” kabul ediyor:

1. ABD

Ülkede 1 milyon dolar sermayeli şirket açan veya hükümetin belirlediği bölgelere 500 bin dolar civarında yatırım yapan girişimcilere önce süresiz oturum hakkı, beş yıldan sonra da vatandaşlığa geçme hakkı veriliyor.
2. Kanada

400 bin dolar yatırım yapıp bankada 200 bin dolar parası olanlara oturum sonrasında vatandaşlık hakkı veriyor.
3. Uruguay

Uruguay’da vatandaşlık için yatırım yapmaya gerek yok. 1200 dolarlık aylık kazancı olanlara üç yıllık geçici oturum izni, üç yıl sonunda da vatandaşlık hakkı tanınıyor.
4. Dominik Cumhuriyeti

100 bin dolarlık iş kurana vatandaşlık veriliyor. Ülkeye eşi ve çocuklarıyla yerleşmek isteyenlerin 200 bin dolarlık yatırım yapması gerekli.
5. Ukrayna

Ukrayna’da açacağınız şirketin hesabında 100 bin dolar varsa sınırsız oturum izniniz de var demek. Yani ülkeye vizesiz giriş yapabiliyorsunuz.

6. Letonya

Avrupa Birliği’nin yeni ülkelerinden Letonya, kırsal kesimden en az 71 bin 500 avro, büyük şehirlerden de en az 143 bin avro değerinde ev alan yabancılara oturum izni veriyor. Böylece AB üyesi ülkeler arasında dolaşım izni de kazanılmış oluyor.

7. Portekiz

AB ülkeleri arasında işsizlik oranında en yüksek üçüncü ülke Portekiz en az 500 bin avro değerinde gayrimenkul satın alan yabancıya oturma izni ve vizesiz dolaşım hakkı veriyor. Ayrıca ülkede en az 10 kişiye istihdam sağlayacak bir iş kuran yabancının da oturum izni alma hakkı var.

8. İrlanda

Ülkenin oturum izni vermek için aradığı kriter 400 bin avroluk bir mülk alımı yapılması.

9. İspanya

Yabancı yatırımcıya oturum izni veren İspanya’dan 160 bin avroluk gayrimenkul satın almak yeterli.

10. Makedonya

Balkan ülkesi Makedonya 40 bin avro değerinde gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcılara bir yıllık oturum izni veriyor. Ülke 400 bin avro değerinde yatırım yapan iş insanlarına da vatandaşlık hakkı veriyor.

11. Yunanistan

250 bin avro değere sahip gayrimenkul alımlarında beş yıl oturum izni veriliyor. İzin her beş yılda bir yenileniyor. Çalışma iznini kapsamayan bu hak sayesinde Schengen vizesi alma derdi ortadan kalkıyor.

12. Almanya

250 bin avro sermayeli bir iş kurup Alman vatandaşlarına istihdam sağlayanlara oturum hakkı veren ülke, sonrasında da vatandaşı olma imkanı sunuyor.

kaynak: www.presshaber.com