Geçen sayımızda en zaruri ihtiyaç olan kanı anlatmaya çalışmıştık. Bu sayımızda kimler kan verebilir. Kan alan ve veren örneklerden oluşan hususları sizlerle paylaşmak isterim. Kan bağışında bulunan bir Garnizon Komutanı anlatıyor. Komutanım çatışmada yaralanmıştı. Kan zayi ediyordu, bugünkü imkânlar o zaman yoktu. En yakın bir hastaneye gönderilmesi gerekiyordu. Bir hemşire refakatinde hastaneye gönderilir. Komutan yolda halen kan zayi ediyor. Hemşire hanım, kendi kanı ile komutanın kanının uyum sağladığını tespit eder. Kendi kanından komutana kan verir. Hastaneye yetiştirilir, komutanın hayatta kalmasına vesile olur. Genelkurmay hemşireyi ödüllendirir. Garnizon Komutan böyle şeyler için kan verdiğini her kan verirken de kan torbasına bakarım. Ve kanım kaç kişinin hayatını kurtarır diye de hayal ederim demişti. Diğer bir örnek yine kan bağışçılarımızdan birisi yanıma gelerek Ali abi Kızılay'ın ve Kızılay'ın kan bağışı toplanmasının ehemmiyetini yeni anladım der. Bende hayrola dedim. Bağışçılarımızın eşi doğum için Besni devlet hastanesine yatar. Refakatçi eşi doğumhanenin kapı önünde bekler. Gecikmeli olarak çıkan doktorun, elleri kan içerisinde görür bir oğlu olmuş, anne bebeğin sağlık durumu iyi. Sabahına hasta eşi doktora teşekküre gider. Uzman doktor, iyi ki Kızılay varmış iyi ki Kızılay'ın arıtılmış kanı mevcutmuş. Eğer bu kanlar olmasaydı eşin bugün hayatta olmayacaktı der. Yalnız bunlar mı trafik kazalarında, organ nakillerinde, tüm ameliyatlarda, Ankara Anafartalar'da bomba patlamıştı da Kızılay ekibiyle kan torbaları ile yardıma koşmuştu. Uzmanlardan aldığım bilgiler doğrultusunda kanın niteliklerini okuyucularımızla paylaşmak istiyorum. Şöyle ki:

1   Tüm damarlar 100.000 mil uzunluğunda dünyayı 2,5 kez dolaşır.

2.       Kan damarlar içerisinde sürekli hareket halinde olan canlı bir sıvıdır.

3.       Kan hayat kurtarıcıdır. Tedavi edici biyolojik bir maddedir.

4.       Kanamayı durdurur pıhtılaşmayı sağlar. Kan kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir tedavi aracıdır.

5.       Neden kan bağışı: trafik kazaları tüm ameliyatlar böbrek, mide, karaciğer nakillerinde.

6.       Ülkemiz deprem kuşağında olması nedeniyle tecrübelere dayanak stokta kan ürünü bulunması gerekir.

7.       Bir erişinde 5-6 litre kan vardır, bir seferde 450 ml kan alınır.

8.       Erkekler yılda 6, bayanlar 4 sefer kan verebilir.

9.       Kan verme yaşı 18-65 yaş arası en az kilo 50 kilogram olmalıdır.

10.   Kan vermede testler yapılır, ilk önce bağışçı dikkate alınır.

11.   Bütün işler 15-20 dakika sürer.

12.   Kan verdiğinizde kendinizi iyi hissedersiniz. Kanınız yenilenir kolesterol düşer bir sağlık muayenesinden geçersiniz.

13.   Kan verdikten sonra sakin olun, zamanı eğlenceli hale getirin, işlem sonrası ikramı alın. Bir saat sigara içmeyin.

14.   Unutmayın hepimiz aynı gemideyiz teşekkürler ederim.