Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacı Soğukpınar tarafından geliştirilen rüzgar türbini tamamen yerli malzemeden üretildi.

10 metre kule yüksekliği ve 5 metre kanat çapı olan rüzgar türbini 2kW'lık üretim kapasitesi ile bir evin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek ölçektedir. Üretilen elektrik depolanarak rüzgarın esmediği zamanlarda kullanılabilme özelliği olan türbin bileşenlerinin tamamı yerli olup Adıyaman sanayisine yaptırıldı.

Bu sistemle bir evlik kurulumun 15.000 TL’ye mal olacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Hacı Soğukpınar şunları söyledi: “Tasarlanan sistem yüksek teknoloji gerektirmediği için ülkenin her yerinde üretilebilir durumdadır. Ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inandığımız bu projedeki amacımız, yerli sanayi ile türbin üretebilme becerisini kazandırmak ve genç mühendisler için eğitim koşulları oluşturmaktır. Bu proje ölçüm cihazları ile birlikte 17.000 liraya mal olmuştur. Projemize verdiği destekten dolayı Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’ye teşekkür ediyorum.