293 Sporcu Milli Takım Havuzuna Girdi

TSF Başkanı Gülkız Tulay: “Altyapıya yapılan yatırımlar başarıyı getiriyor”

“7 Bin Kişi Tek Yürek Geleceğe Hamle Yaptık”

Satrançta Türkiye’nin şampiyonları belli oldu. Türkiye İş Bankası’nın ana sponsoru olduğu Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından Antalya’da düzenlenen ve Türkiye’nin 81 ilinden 7'den 77'ye her yaş grubundan toplam 2 bin 810 sporcunun hamlelerine sahne olan dev şampiyonada ‘Türkiye Şampiyonları’ belli oldu. Türkiye Küçükler Şampiyonası, Türkiye Yıldızlar Şampiyonası ve Türkiye Emektarlar Şampiyonası’nda 9 turluk zorlu mücadelenin ardından 27 kategoride gerçekleşen ödül töreninde şampiyonlar geçidi yaşanırken, genç şampiyonların heyecanı ve mutluluğu ise görülmeye değerdi. Şampiyonada, küçükler ve yıldızlarda toplam 293 sporcu milli takım havuzuna girdi.

 “ALTYAPI PROJELERİYLE BÜYÜDÜK”

Büyük satranç ailesi ile birlikte 7 bin kişilik rekor bir buluşmaya imza atılan şampiyonanın ödül töreninde konuşan TSF Başkanı Gülkız Tulay, “Türkiye Küçükler, Yıldızlar, Emektarlar Şampiyonaları’na katılımın her geçen yıl rekor düzeyde arttığına ve Türkiye’nin en büyük spor organizasyonu olmaya aday bir Türkiye buluşmasına dönüştüğüne dikkat çekti. “Altyapıya yaptığımız doğru hamleler Türk satrancına güç kazandırdı” diyen Tulay, dünya satranç otoriteleri tarafından örnek gösterilen bir ülkeye dönüşmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Tulay, “Biz altyapı projeleriyle büyüdük. Başarılarımızın ve zaferlerimizin sırrı da bu. Ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası ile özellikle 2012 yılından itibaren altyapıya yaptığımız doğru hamlelerin ve yatırımların meyvelerini almaya başladık. Lisanslı sporcu sayısında liderliğimiz, uluslararası organizasyon başarımız, sporcularımızın ve A Milli Takımımızın tarihi başarıları, Türkiye’nin bir satranç ülkesi olarak anılmaya başlanması Türk satrancının gelecekte daha da başarılı olacağını gösteriyor. 81 ilden sporcunun katılımıyla gerçekleştirdiğimiz rekor katılımlı Türkiye Şampiyonası ve 7 bin kişilik dev satranç ailesinin heyecanı, coşkusu da ürettiğimiz projelerimizin doğruluğunun bir başka simgesi. Genç ustalarımız, Türkiye’nin gelecek büyükustaları olacak ve dünya satrancına adımızı altın harflerle yazdıracaklar” şeklinde konuştu.

ÖDÜL TÖRENİNDE “ŞAMPİYONLAR GEÇİDİ” YAŞANDI

Türkiye Küçükler, Türkiye Yıldızlar ve Türkiye Emektarlar Şampiyonalarında dereceye giren sporculara madalyaların ve kupaların verildiği ödül töreninde şampiyonlar geçidi yaşandı. TSF Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda konuğun katıldığı tören, coşkulu ve renkli görüntülere sahne oldu.

Türkiye Küçükler Şampiyonası’nda 7 yaş genel kategorisinde Ali Arda Pınar, 7 yaş kızlar kategorisinde Ela Aslan, 8 yaş genel kategorisinde Mert Can Seviğ, 8 yaş kızlar kategorisinde Zeynep Acar, 9 yaş genel kategorisinde Efe Yalçınkaya, 9 yaş kızlar kategorisinde Ela Bursalı, 10 yaş genel kategorisinde CM Kerem Erten, 10 yaş kızlar kategorisinde WCM Elif Zeren Yıldız, 11 yaş genel kategorisinde CM Taha Özkan, 11 yaş kızlar kategorisinde Dila Baloğlu, 12 yaş genel kategorisinde CM Efe Metehan Yavuz, 12 yaş kızlar kategorisinde İrem Ezra Öz şampiyon oldu.

Türkiye Yıldızlar Şampiyonası’nda, 13 yaş genel kategorisinde Can Dolgun, 13 yaş kızlar kategorisinde WCM Safiye Öykü İnce, 14 yaş genel kategorisinde FM Enes Tanrıverdi, 14 yaş kızlar kategorisinde Büşra Özbek, 15 yaş genel kategorisinde Emirhan Tarlabaşı, 15 yaş kızlar kategorisinde Eylül Çelik, 16 yaş genel kategorisinde Kayra Kamer, 16 yaş kızlar kategorisinde Ezgi Akti, 17 yaş genel kategorisinde Alperen Akdoğan, 17 yaş kızlar kategorisinde Çiğdem Onur, 18 yaş genel kategorisinde FM Tuna Özateş, 18 yaş kızlar kategorisinde ise Didem Nuray Yurdakul şampiyonluğa ulaşan sporcular oldu.

Emektarlar Şampiyonası’nın Kadın Emektarlar kategorisi şampiyonu WIM Nilüfer Çınar Çorlulu, Kıdemli Kadın Emektarlar kategorisi şampiyonu ise Fatma Aslan oldu. Kıdemli Emektarlar genel kategori şampiyonu Cemil Çiçek, Emektarlar genel kategori şampiyonu ise Vedat Ali Çetinkaya oldu. Küçükler 7 Yaş Genel Kategorisi’nde Emir Özgür, Küçükler 7 Yaş Kızlar Kategorisi’nde Mislina Ütük, en küçük katılımcı ödülünü alırken, turnuvaların başhakemlerine, gözlemcilerine de fidan sertifikaları takdim edildi.

Şampiyonalarda, küçüklerden 185, yıldızlardan 108 olmak üzere toplam 293 sporcu milli takım havuzuna girdi. Sporcular aldıkları derecelere göre Türkiye’yi “Dünya ve Avrupa Yaş Grupları” ile “Dünya ve Avrupa Okullar Satranç Şampiyonaları”nda temsil edecekler.

7 BİN KİŞİLİK DEV BİR SPOR ORGANİZASYONU

Düzce’den Mardin'e, İstanbul’dan Mersin'e, Gaziantep'ten Artvin'e, Hatay'dan Bursa'ya, Diyarbakır'dan Tekirdağ'a, Tunceli'ye, Siirt'e, Batman'a kadar Türkiye’nin dört bir yanından gelen çocukları, gençleri ve emektar sporcuları bir araya getiren şampiyona, ailelerin, antrenörlerin, hakemlerin, kulüp temsilcilerinin, sağlık görevlilerinin, psikologların, spor uzmanlarının ve görevlilerin katılımıyla 7 bin kişilik dev bir organizasyona dönüştü. Antalya Rixos Sungate Otel’de düzenlenen Türkiye Küçükler Şampiyonası’nda 7-12 yaş kategorisinde 2 bin 134, Türkiye Yıldızlar Şampiyonası’nda 13-18 yaş kategorisinde 592 ve Türkiye Emektarlar Şampiyonası’nda 84 sporcu olmak üzere toplamda 2 bin 810 sporcu şampiyonluk için yarıştı.

“DUALARIMIZ MEHMETÇİKLERİMİZLE”

TSF Başkanı Gülkız Tulay, şampiyonaların kapanış töreninde yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de sürdürdüğü Zeytin Dalı Operasyonunu anımsatarak, “Satranç Ailesi olarak bir hafta boyunca dualarımız, aklımız, yüreğimiz Türk Ordusu’nun gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Operasyonu’nda görev alan Mehmetçiklerimizleydi” dedi ve sağ salim ve zaferle ülkemize dönmeleri dileğini iletti.

Tulay şunları söyledi: “7 bini aşkın satranç sevdalısıyla bir hafta boyunca dev bir heyecana ortaklık ettik. Çok uzun değil, beş sene önce bu kadar geniş katılımlı bir şampiyona gerçekleştirmek hayal bile edilemezdi. 2016 yılında 5 bin kişi, 2017 yılında 6 bin, bu yıl ise 7 bin kişilik katılımla artık kendi rekorlarımızı kırıyoruz. Türkiye buluşmasına tanıklık ediyor bu şampiyonalarımız. Hayaller büyüdü, hedefler büyüdü. Projelerimizle toplumun her kesimine dokunmaya, tüm Türkiye’yi satrancın barış, kardeşlik, centilmenlik dünyasında buluşturmaya çalışıyoruz. Suça sürüklenmiş çocuklardan sevgi evlerine, şehit ailelerimizden en ücra köylerimize kadar bu coşkuyu taşıyoruz. Böylesine önemli ve büyük çapta bir organizasyonun kusursuz bir şekilde hayat bulmasında ve tamamlanmasında çok önemli destekleri olan Gençlik ve Spor Bakanlığına, Spor Genel Müdürlüğüne, Spor Toto Teşkilat Başkanlığına, ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası’na, sporcularımıza, velilerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.”