Ramazan ayına girilmesi ile ilçemizde başlayan su kesintileriyle ilgili açıklama yapan Besni Belediye Başkanı Fahri Serter, kesintilerin belediyeden kaynaklanmadığını belirtti.

Serter açıklamalarında su ifadelere yer verdi; “Bilindiği üzere ilçemizdeki bazı yerleşim yerlerinde 15-20 günden beri su sıkıntısı çekildiği, gerek havaların sıcak olmasından dolayı ve gerekse mübarek ramazan ayı nedeniyle halkımızın su sıkıntısından dolayı muzdarip olduğundan, bu konuda belediyemizce bir açıklama yapılmasına zaruret hasıl olmuştur.

İlçemize Değirmen Çayı- Su Gözü’nden elektrik gücü ile Kuzdağı ve Erkenek su ishale hatlarından ise cazibe ile olmak üzere 3 yerden su gelmektedir. İçme suyumuzun büyük bir kısmı değirmen çayı su gözünden elektrik gücü ile gelmektedir. Bundan dolayı bu ay Akedaş’a ödediğimiz elektrik bedeli 101.000,00 TL’dir. Sugözüne İller Bankası tarafından monte edilen su motopompları uzun süre çalışmaktan mütevellit tamamen gücünü kaybettiğinden ihtiyaca cevap verememektedir. Şu anda benim dönemimde alınan motopomplar vasıtasıyla ile saniyede 100 litre su pompalamaktadır. İhtiyacının ani artması nedeniyle yapılan fizibilite çalışmaları sonucu mevcut ishale hattına saniyede 160 litre su basacak 6 adet yeni motopompun alınması için ihale süreci başlatılmıştır.

İlçemize Kuzdağı mevkiinden gelen içme suyunun Kuzevleri köyü sakinleri tarafından zaman zaman tamamen kesilerek bahçe ve bostanlarının sulama işlerinde kullanmalarından dolayı belediyemizce Besni Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Erkenek su ishale hattından gelen içme suyunu Besni, Gölbaşı, Harmanlı ve Balkar Belediyeleri ile 11 köy ortak olarak kullanmaktayız. Bu içme suyu Erkenek’ten ilçemize gelinceye kadar yol güzergahlarında bulunan petrol istasyonları, restoranlar ve köyler kullanmakta olup, bu içme suyu en son Besni’ye gelmektedir. Gölbaşı ilçesinde bulunan su dağıtım vanasının ayarını Harmanlı Belediyesi devamlı bozarak suyu kendilerine akıtmaktadırlar.

Son 15 günden beri dağıtım vanası ile devamlı oynanmasından dolayı sık sık arızalanmış olduğundan uzmanlara yaptırılan kontrolden sonra vananın değiştirilmesi gerektiğinden, bir adet çelik vananın alınması için içme suyu birliği olarak Ankara’ya siparişte bulunduk. Vananın geçici olarak ayarlanması ve ilçemize su gelmesi için Besni Belediyesi olarak Adıyaman Valiliğine yazı yazarak bir hakem tayin edilmesi için talepte bulunduk. Bu talebimiz üzerine Adıyaman Valiliği Adıyaman Özel İdare Müdürlüğünde görevli su ustası Hamit Sarıkaya’yı hakem tayin ederek Besni, Gölbaşı ve Harmanlı belediye personellerinin de hazır bulunduğu bir sırada vanayı ayarlamış, ayarının bozulmaması için de kaynak yaptırılmıştır. Bu uygulamadan 1 gün sonra Harmanlı Belediyesi yapılan kaynağı kırmak suretiyle ilçemizin suyunu yeniden kapatmıştır.  Bu nedenle belediyemizce Harmanlı Belediye Başkanı hakkında Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyusunda bulunulmuştur. Dağıtım vanasının da yenisinin yaptırılması için Ankara’daki bir firmaya içme suyu birliği olarak siparişte bulunduk.

Göreve geldiğim günden bu güne kadar yukarıda saydığım nedenlerden dolayı ilk defa bu şekilde bir su sıkıntısı meydana gelmiştir. Bu nedenle sağlık nedenlerimden dolayı izinli olduğum halde ameliyatımı erteleyerek bu sıkıntının bir an önce giderilmesi için Besni’ye geldim.  Su sıkıntısının giderilmesi için çalışmalara başladık. Tabi bunlar biraz zaman alacak ve daha sonra su sıkıntısını önemli ölçüde giderecektir. Yalnız uzun vadede bu önlemler ihtiyaca cevap vermeyecektir. İlçemizdeki nüfus yoğunluğu her geçen gün artmaktadır. Erkenek’ten gelen su ishale hattı ekonomik ömrünü tamamlamıştır. Bu hattın yenilenmesi için İller Bankası Genel Müdürlüğüne talepte bulunduk. İller Bankası bu yazımıza istinaden Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden Erkenek içme suyunun tahsis edilmesi halinde derhal çalışmalara başlayacaklarını bildirmişlerdir.

Bu konu ile ilgili olarak Gölbaşı Belediyesinde Gölbaşı, Besni, Harmanlı ve Balkar Belediye başkanları olarak yaptığımız toplantıda, bayramdan sonar Ankara’ya giderek içme suyunun tahsisi için resmi kurum ve kuruluşlarda temaslarda bulunacağız. Ayrıca bu konu ile ilgili olarak Adıyaman Milletvekillerimizden de içme suyunun tahsisi için yardımcı olunması için ziyarette bulunacağız” dedi.