Teröre karşı ortak bir metin imzalayalım ve Türk siyasi tarihine geçelim' dedi. Davutoğlu şüphelinin kimliğinin de büyük oranda tespit edildiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, büyük bir acı yaşandığını belirterek, bütün Türkiye'nin kenetlenmesi gerektiğini söyledi.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan canlı bomba saldırısının ardından bugün kente gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilçede incelemelerde bulundu.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı kentte, Şanlıurfa Valiliği’ne gelen Başbakan Davutoğlu, çıkışta saldırıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 İlk olarak saldırıda yaralananları ziyaret ettiklerini belirten Başbakan Davutoğlu, daha sonra Şanlıurfa’ya gelerek burada daha önce gelen heyetten kapsamlı bilgiler aldıklarını söyledi. Bu olayın büyük bir acı olduğunu ifade eden Davutoğlu, bütün Türkiye’nin kenetlenmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin ilk kez bu tür saldırı ile karşı karşıya kalmadığını da ifade eden Davutoğlu, “2003 yılında İstanbul’da El Kaide bağlantılı terör olayında sivil alanda yapılan saldırıları hatırlıyoruz. 2007’de Ulus’ta Anafartalar’da bu sefer PKK bağlantılı saldırıyı, 2008 Ocak ayında Diyarbakır’da yine 2008’de Güngören’de ve Diyarbakır’da çok sayıda vatandaşımızın vefatıyla neticelenen canlı bomba saldırını hep zihnimizde tutuyoruz. Yine Reyhanlı saldırısı, son olarak Diyarbakır’daki saldırılar her ne kadar farklı örgütler tarafından yapılmış ise de hepsi insanlık dışı zihniyetin gerçekleştirdiği saldırılar. Bütün bu saldırılarda hayatlarını kaybeden insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Ve ailelerine bir kez daha taziyeleri diliyorum” dedi.

Hastanede yaralıları ziyaret ettikten sonra yetkililere gerekli talimatları verdiğini belirten Davutoğlu, yoğun bakımda olan bir yaralının da daha teşekküllü bir hastaneye sevkinin gerçekleştirilmesi noktasında talimat verdiğini söyledi.

“Böyle bir olayla karşı karşıya kaldığımız zaman ilk olarak önceliğimiz insanı boyuttur” diyen Davutoğlu, “Burada hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımız yüreğimizin bir parçasıdır. Fikirleri ve düşünceleri ne olursa olsun. Siyasi geçmişleri ideolojileri ne olursa olsun hepsi bizim canımızdır” diye konuştu.

BİR ŞÜPHELİ ÜZERİNDE DURULUYOR

Olayın ikinci boyutu ise araştırılıyor. Grup oraya gelmeden 2 kişi gözaltına alındı.  Bütün bu süreç içinde birisi sızmış. Bir şüpheli üzerinde duruluyor. Şahsın tespiti konusunda ciddi bir mesafe alındı. Şu an için soruşturmanın güvenliği açısından isim vermiyorum

SİYASİ PARTİLERE VE VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Üçüncü boyut ise siyasi boyutudur. Teröre karşı ortak tavır almalıyız. Şu an yapılacak siyasi bir istismar ülkemizin geleceğini tehdit altına alır.

Bu kişilerin zihniyetleri ve hedefleri aynıdır. Gerek Türkiye gerekse AK Parti iktidarı hiç bir terör örgütüne müsammaha göstermez. Bu tür olaylara karşı her türlü tedbiri alacaktır. HDP'nin de bu konuda dikkatli olmasını istiyorum

Bütün vatandaşları da teröre karşı ortak bir tavır içinde olmaya bir kez daha çağırıyorum. Sınırlarımızın güvenliği için her türlü tedbiri alacağız” dedi.