Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek detoks yararlı mı zararlı mı konusu üzerinde durdu. Doç. Dr. Binnur Şimşek ‘’Sağlıklı insan vücudu safra yoluyla, terleme, solunum, idrar yapma ve dışkılama gibi doğal yollar ile bu toksin dediğimiz zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayabilmektedir. Ayrıca detoksun vücuttaki zararlı toksinleri uzaklaştırdığına dair çok güçlü kanıtlar bulunmamaktadır. Dolayısıyla sağlıklı yaşamak ve beslenmek yeterli, detoksa ihtiyacımız yok’’ diyor.

 Detoks metabolizmayı ters yüz edebilir

 Günümüzde dört farklı tipte popüler detoks programı uygulanıyor. Sadece su, çay ve çiğ sebze-meyve sularının tüketimini içeren total detoks, asitli besinleri tüketmemeye yönelik bazik detoks, sadece pişmemiş gıdalarla ile beslenmeyi destekleyen tek yönlü program ve haftanın bir günü hiçbir katı yiyeceği içermeyen diyet programı. Her programların birinin diğerinden üstün bir yanı olmadığı gibi aksine sağlık açısından bazı riskler taşıyor. Tümünün ortak yanı az kalori içeriyor olmaları. Bu durum hızlı kilo kayıplarına yol açabileceği gibi mide krampları, ileri derecede halsizlik, baygınlık hissi, hipotansiyon, kaslarda güçsüzlük, baş dönmesi gibi semptomlara da sıklıkla yol açabiliyor. Alkali diyet olarak yapılan önerilerde bireylere karbonat almaları da önerilebilmekte bu durum özellikle hipertansiyon atakları ve buna bağlı sorunlar (beyin kanaması, kalp spazmı vs) yaşanabiliyor.

 Bilinç kaybına neden olabilir

 Sadece çiğ sebze-meyve sularının tüketimi midesinde ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan bireylerde şikayetleri alevlendiriyor. Bazı detoks programlarına boşaltım sistemini hızlandıracak enzimler veya müshil formunda ilaçlar da eklendiği için detoks uygulaması barsak florasını olumsuz etkiliyor. Kontrolsüz ishaller nedeniyle ortaya çıkan ciddi sıvı ve tuz kayıpları, bilinç bulanıklığı ve hatta epileptik nöbetler olarak ortaya çıkabiliyor.

 Her şeyin aşırısından kaçınmak önemli

 Yeterli ve düzenli uyku, yeterli kalori içeren dengeli beslenme ile sağlıklı bir yaşamı garantilemek mümkün.

•Organik gıda tüketimine ağırlık verin

•Hazır gıdalar ve katkı maddesi içeren besinlerin tüketiminden kaçının

•Pişirmede haşlama ve ızgara yöntemlerini tercih edin

•Salamura gıda tüketimini minimuma indirin

•Alkol alımını kısıtlayın

•Anti-oksidan içeriği yüksek taze sebze ve meyve tüketimini ihmal etmeyin.