Halk arasında ‘’biri beni andı’’ olarak tabir edilen kulak çınlamasının sebebi o kadar da basit değil. Kulak çınlaması kafa kaidesindeki seslerin kişi tarafından algılanması anlamına geliyor. Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Özge Çağlar kulak çınlamasının nedenleri üzerinde durdu. Op. Dr. Özge Çağlar ‘’Kulak çınlaması olan kişilerde çınlama genellikle gece daha çok hissediliyor. Etraf daha sessiz oluyor ve kişi çınlaması ile baş başa kalıyor. Hastalara bu noktada önerim, yarım saat klasik müzik dinlemeleri. Çünkü insan sesi olmayan klasik müzik, çınlamayı bastırıyor’’ dedi.

Çınlamanın en sık nedeni kulaktaki kir

Kulak çınlamasının en sık rastlanan sebebi kulaktaki kirdir. Tiroid yüksekliği ve düşüklüğü, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar da çınlamaya sebep oluyor. Demir eksikliği, vitamin eksikliği gibi kendini belli eden hastalıklar da kulak çınlaması yapabiliyor. Kulak çınlamasının diğer sebeplerinden birini iç kulaktaki hücrelerin hasar görmesi oluşturuyor. Kulakta, dış tüy ve iç tüy hücreleri bulunuyor. Dış tüy hücrelerinin fonksiyonu bozulduğunda, denge sağlayamadığı için vertigo ya da çınlama gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.

Kulak çınlaması deyip geçmeyin

Kulak çınlaması özellikle yaşlı hastalarda daha sık görülüyor. Bunun sebebi ise kronik hastalıklar için kullanılan düzenli ilaç tüketimi. Belli bir yaştan sonra işitme yetisinin  azalmasıyla, sıklıkla kulak çınlama sesi de algılanmaya başlanabiliyor. Özellikle ileri yaşlardaki hastalarda çınlamanın en büyük sebebi işitme azlığına bağlı olarak gelişiyor.

Kulak çınlamasının tedavisi mümkün

Bazen yüksek sese maruz kalan, geceleri çalışan ya da askerde yakınında silah patlayan gibi hastaların kulak çınlama sebeplerini bulmak zor olabiliyor. İşitme azlığı olan hastanın işitme cihazı ile çınlaması sona eriyor. İlaç tedavisi de uygulanan hastaların bazılarında sonuç alınırken nedeni bilinmeyen çınlamalarda ilaç tedavisi de işe yarayamayabiliyor. Kulak çınlamasında bir de maskeleme tedavisi yöntemi de kullanılıyor. Çınlamanın frekansında, hastanın tolere edebileceği ses verilerek, kulak çınlaması baskılanmaya çalışılıyor.