Koldan vuran uyuşmalara dikkat!

Boyun fıtığı; boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın, omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi ve çıkması sonucu, kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu oluşan bir hastalıktır. Kişiyi oldukça zorlayan bu rahatsızlık, en fazla koldan vuran uyuşmayla kendini göstermektedir. Ensede yaşanan ağrı, boyun hareketlerinde kısıtlılık, yürürken yaşanan dengesizlikler, kas ve ellerde kas gücünün azalması ise hastalığın diğer belirtilerindendir.

Duruş ve oturuş pozisyonunuza dikkat edin

Hastalığa genellikle duruş bozukluları ve trafik kazası gibi bir travmalar sebep olmaktadır. Özellikle 30-40 yaş aralığında, sabit şekilde çalışmak durumunda olan ofis çalışanlarında bu hastalığın görülme oranı yüksektir.

Fizik tedavi ve destek uygulamaları yetersiz kalabilir

Boyun fıtığı teşhisi konmuş hastaların yaklaşık % 85’i genellikle çok iyi bir fizik tedavi ve boyunluk kullanımı sayesinde tedavi olabilmektedir. Bu tedaviler yetersiz kaldığında cerrahi yönteme başvurulur. Günümüzde modern teknolojilerle gerçekleştirilen ameliyatlar sayesinde hastalar kısa sürede sağlığına kavuşabilmektedir.

Aynı bölgeden ikinci fıtık riski sona eriyor

Boyun fıtığı ameliyatında, bu bölgenin ön kısmındaki iki kemik arasında kalan kıkırdağın tamamı ve sinire baskı yapan parça çıkartılır. Aradaki yüksekliği koruması için de bir destek materyali konulur. Böylece hastalığın aynı yerden ikinciye tekrar etme ihtimali ortadan kaldırılmaktadır. Buraya yerleştirilen destek materyali, vücuda uyumluluğu kanıtlanmış ve ömür boyu vücutta kalmaya dayanıklı bir maddedir. Yaklaşık 90 dakika süren ameliyat sonrasında hasta normal yaşantısına 15 gün sonra rahatlıkla dönebilmektedir.

Boynu çıtlatmak fıtığı büyütebilir

Alışkanlık haline gelmiş ve sık sık yapılan boyun çıtlatma hareketi, eğer varsa fıtığı büyütebilmekte, ani kuvvet kayıplarına neden olabilmektedir. Uzun vadede ise, boyun eklemlerinde kireçlenmelere yol açmaktadır. Profesyoneller tarafından yapılmayan masaj uygulamalarıysa oldukça zararlıdır. Masaj tedavileri doktor tarafından ya da doktor yönlendirmesi ile yapılmalıdır. Çok sık rastlanan yanlış uygulamalardan bir başkası da sürekli boyunluk kullanımıdır. Boyunluk tedavisinin doktorun önerdiği süre ve şartlarda uygulanması gerekir. Kişi eş dost tavsiyesi ile boyunluk alıp kullanmamalıdır. Bu tedavinin uzun süre uygulanması adale zayıflıklarına yol açmaktadır.

Boyun sağlığınız için günlük yaşamda dikkat edilmesi gerekenler

·         Masa başında çalışırken uzun süre boynunuzu eğik tutmayın

·         Bilgisayarınızı göz seviyenizde olacak şekilde konumlandırın ve klavyenizin yüksekliğini iyi ayarlayın

·         Yürürken dik olmaya özen gösterin

·         Boyun kaslarını güçlendirici egzersizler yapın

·         Haftada 3 gün 1’er saat yüzmeye çalışın