Üsküdar Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi Müdürü Diş Hekimi Ali Eşref Müezzinoğlu, dişlerimizin sadece beslenmede değil, sosyal yaşantımızda da etkisi olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

“Dişlerimiz yaşantımızı etkileyen, beslenmemizi sağlayan, estetiğimizi düzenleyen, konuşmamızı destekleyen, sosyal ve psikolojik konularda da iletişimimizi sağlayan organlarımızdır.

Dişler sadece beslenmede değil, görsel anlamda da estetiğimizi şekillendiren, konuşurken kelimelere anlam katan, kişiyi moral ve özgüven konusunda da destekleyen bir yapıdır. Diş bakımında ihmal ya da eksiklik ağız kokularına neden olurken, hızlı ve seri yiyenlerde de gereksiz kilolara neden olur.

Bu açıdan değerlendirildiğinde dişlerimiz sadece lokmaları bölme, koparma ve öğütmede değil, sosyal alanda insan ilişkilerinde konuşma ve özgüven açısından da önemli bir işleve sahiptir.

Diş kayıplarına dikkat

Yıllar sonra erken veya geç diş kayıplarının telafisi de hayati önem taşır. Bu nedenle ağızdaki eksik sayı ve yerlerine göre farklı protezler aracılığı ile restorasyon gereklidir. Daha ileriki yaşlarda dişlerin tümünün kaybı ile protezler ve tam protezler kullanılabilir.

İyi protezin özelliği

İyi bir protez kullanıcı açısından ağız bütünlüğünü sağlayan, görsel ve çiğneme açısından yeterli olmalıdır. Uygun olmayan protezler ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlara sebep olurlar. Bu nedenle yapılacak protez türüne göre farklı yapım teknikleri vardır. Protezler hijyen kurallarına uygun, çeneler arasında kapanışı bozmayan, estetik açıdan birbirini tamamlayan , konuşmaya mani olmayan bir şekilde yapılmalıdır.

Sağlık Bakanlığı kurallarına göre ağızda çalışma doktorlar ve diş hekimleri tarafından yapılabilir. Ülkemizde diş hekimliği fakültelerinde 5 yıllık eğitim verilmektedir. Diş hekimliği çalışmalarına yardımcı teknisyenlere de ihtiyaç vardır.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu’nda iki farklı branşta eğitim verilmekte olup Ağız Diş Sağlığı Teknikerleri’nin muayenehanelerde hekimlere yardımcı olurken; diş protez teknikerleri de protez laboratuvarında hekimlerden gelen ölçüleri işleyerek protezlere dönüştürmektedir. Bu yıl ilk mezunlarımızı vereceğiz. İş sağlığı ve güvenliğine uygun laboratuvarlarımızda 240 öğrenci eğitim almaktadır.”