Yapılan son bilimsel araştırmalar Alzheimer hastalığının kan nakli, beyin ameliyatı ve kanal tedavisi gibi invaziv diş operasyonlarıyla insandan insana geçme olasılığını ortaya koyuyor. Hastalığın Alzheimer tohumları olarak bilinen prionlar vasıtasıyla insandan insana geçebildiğini belirten uzmanlar, insanların 40 yıla varan kuluçka süresi nedeniyle hastalığa yakalandığını anlayamayabileceğini ifade ediyor. Alzheimer hastalığında erken teşhisin önemine dikkat çeken Dünyagöz Altunizade’den Prof. Dr. Hamdi Er “İki ayrı tomografi cihazıyla gerçekleştirdiğimiz ve takriben 5 dakika süren bir göz muayenesiyle Alzheimer hastalığı 10-15 yıl kadar öncesinden teşhis etmek mümkün” diyor.

Son olarak İngiltere’deki Nature dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarıyla ortaya çıkan “Alzheimer bulaşıcı olabilir” hipotezi, gözleri tekrardan erken teşhise ve erken teşhisin önemine çeviriyor. Alzheimer’ın belli bir evreye gelmeden beyinden teşhis edilmesinin zor olduğunu belirten uzmanlar, hastalığın kuluçka süresininse 40 yıl gibi uzun bir süre olduğunu vurguluyor. Göz alanında gerçekleştirdiği başarılı vaka ameliyatları ve araştırmalarıyla tanınan Dünyagöz Altunizade’den Prof. Dr. Hamdi Er, özellikle hastalığın bulaşıcı olabilir hipoteziyle birlikte zaten önemli olan erken teşhisin çok daha büyük önem taşır hale geldiğini belirtiyor.

“Beyinden erken teşhis zor, ama gözde mümkün”

Alzheimer’ın belli bir seviyeye gelmeden beyinden teşhis edilmesinin zor olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hamdi Er, yaklaşık olarak 5 dakika süren bir retina taramasıyla Alzheimer’ın 10-15 yıl gibi uzun süre öncesinden teşhis edilebileceğini belirtiyor. Her hastalıkta olduğu gibi Alzheimer’da da erken teşhisin hasta ve hasta yakınları için büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Er, “ İleri evrede etkisiz kalan ilaç tedavisi, erken teşhisle mümkün hale gelebiliyor” diyor.

Alzheimer plakları erken tanıda görünür hale geliyor!

Prof. Dr. Hamdi Er, gözde, beta amiloid plaklarını, tau iplikçikleri" (Merkezi sinir sistemi hücrelerinde bulunuyor) ve "alpha-synuclein" proteinlerini taradıklarını söylüyor. Bu üçlünün görüntülemesinin Alzheimer hastalığının varlığını kesin olarak gösterdiğini belirten Prof. Dr.Er, "Uyguladığımız bu yöntemle hem erken tanıda, hem de hastalığı izlemede tau iplikçiklerini görüntüleyebiliyoruz. Hastalığa beyinden erken tanı koymak zor. Bu anlamda en erken tanı yöntemi bizim kullandığımız" diyor.

Dünyagöz Hastaneler Grubu Hakkında: 1996 yılında hizmet vermeye başlayan Dünyagöz, gözün tüm branşlarında ve en gelişmiş teknolojilerle sunduğu yüzlerce farklı tedavi yöntemiyle 365 gün, 24 saat göz ve göz çevresi sağlığına dair sorunlara çözüm getiriyor. Ülkemizde branş hastaneciliği ile yeni bir dönem başlatan Dünyagöz Hastaneler Grubu, yurt içi ve yurt dışında toplam 22 merkezinde ilkeli sağlık hizmeti veriyor. Dünyagöz; sürekli yenilenen eksiksiz teknolojisi, öğretim üyesi ve uzman doktorlardan oluşan 200 kişilik deneyimli medikal kadrosu, 2000’e yakın personeli ve çağdaş yönetim anlayışıyla kısa sürede dünyanın sayılı birkaç merkezi arasında yerini almayı başardı. Türkiye çapında İstanbul, Ankara, Antalya, İzmit, Adana, Samsun, Gaziantep, Bursa, Erzincan, Sakarya ve Tekirdağ olmak üzere 10 ayrı ilde 17 şube ve yurt dışında Almanya, İngiltere, Gürcistan ve Belçika’da bulunan 5 ayrı noktada hizmet veren Dünyagöz Hastaneler Grubu, Türkiye’nin Avrupa’daki ilk ve en büyük yatırımını Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirdi. Yatırımlarına aynı hızla devam edecek olup İzmir, Konya ve Gaziantep’te açacağı yeni hastaneleriyle geniş bir coğrafyaya yayılmayı hedefleyen grup, Türkiye’de sağlık turizminin öncülüğünü üstlenerek dünyanın 107 ülkesinden yılda yaklaşık 40 bin hastaya da hizmet veriyor.