Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre gelişmekte olan ülkelerde açıkta satılan gıdalardan kaynaklanan hastalıklar sonucu, her yıl 2 milyon kişi hayatını kaybediyor. Dünya genelinde her yıl açıkta satılan gıdalardan kaynaklanan hastalıkların maliyeti ise 80 milyar dolar.

 Beslenme ve gıda güvenilirliği konularında,

Açıkta satılan gıdaları alırken bir kez daha düşünün

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, gıdaların etiket okunarak satın alınmasının önemine dikkat çekti. Hayvansal kökenli gıdalarda riskin daha fazla olduğunu anlatan Prof. Dr. Artık, "Bu nedenle açıkta satılan gıdaların ve menşei belli olmayan gıdaların satın alınması doğru değildir. Vatandaşlarımız Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğince laboratuvar sonucu ile taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten firmaların bilgilerine, Bakanlık (GTHB) resmi internet sitesinden ulaşabilirler” dedi.

Prof. Dr. Artık, tüketicilerin dikkatsizliği veya konuya yeteri kadar özen göstermemesinden kaynaklı, piyasada bulunan taklit ve tağşişe uğramış ürünleri satın alabildiklerini, bunun da sağlık üzerine olumsuz birçok etkisi olduğunu belirtti. Prof. Dr. Artık “Bunun önüne geçmenin yolu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetim yapmasının yanında, vatandaşların da bilinçli ve dikkatli birer tüketici olmalarından geçer. Açıkta satılan gıdaları tercih etmemeleri, satın aldıkları paketli ürünlerin de etiket bilgilerini mutlaka okumaları, menşei belli olmayan veya şüpheli olan gıda maddelerini alırken dikkatli ve sorgulayıcı olmaları önemlidir” dedi.

Ambalajlı gıdalar riskleri önler

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner ise ürünün son kullanma tarihine bakmanın önemine dikkat çekti. Son kullanma tarihi geçmiş ürünün kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini anlatan Saner, “Mümkün oldukça ambalajlı gıda satın alınması riskleri önler. Ambalajlı gıda kimin, nerede, ne zaman ürettiği belli olan gıdadır ve herhangi bir sorunla karşılaşıldığında bize başvurulacak adresi gösterir, oysa açıkta satılan ürünlerde bu mümkün değildir. Dolayısıyla sokakta açıkta satılan gıdalardan olabildiğince kaçınılmalı, aynı zamanda ambalajda bulunan etiketler de çok dikkatli okunmalı ve uygunsuz ürünler tercih edilmemelidir. Ambalaj üzerindeki muhafaza sıcaklığı kontrol edilmeli, ambalajı bozulmuş ve yırtılmış gıdalar satın alınmamalı” dedi.