Muayene edilen araçların neredeyse yarısının ‘ağır kusurlu’ çıkması üzerine Trafik Eylem Planı hazırlandı. Buna göre muayene kriterlerinin ağırlaştırılması ve muayene aralıklarının düşürülmesi öngörülüyor.
TÜRKİYE’DE her yıl binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açan trafik kazalarında, sürücülerin hatalarının yanı sıra araçların güvensiz olmasının da etkili olduğu tespit edildi.
Star'ın haberine göre son yıllarda ‘özel sektör aracılığı’ ile gerçekleştirilen araç muayene işlemleri sonucunda, muayene edilen araçların neredeyse yarısı ‘emniyetsiz ve ağır kusurlu’ çıktı. Buna göre, trafikte seyreden her iki araçtan birisi emniyetsiz ve ağır kusurlu olarak kullanılıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan ve hafta başında Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Trafik Eylem Planı’ çerçevesinde yapılan çalışmalarda, araçların güvenliği ile ilgili ilginç sonuçlara ulaşıldı.
Eylem planının hazırlıkları aşamasında yapılan çalışmaya göre, 27 Mart 2012 tarihi itibariyle 12 milyon 852 bin araç muayene edildi. Söz konusu araçların, 5 milyon 218 bininin ilk muayenede, ‘emniyetsiz ve ağır kusurlu’ olduğu belirlendi.
Yani gerçekleştirilen ilk muayenede, 100 araçtan 41’i ‘kullanılması sakıncalı’ bulunarak, muayenesine onay verilmedi.
Söz konusu araçların yüzde 96’sı ikinci randevuda muayene onayı alabildiler. Muayene sonuçları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından masaya yatırıldı. Buna göre, trafikteki can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi için, muayene kriterlerinin daha da ağırlaştırılması öngörüldü. Özellikle, basında sık sık yer alan, ‘kiralık lastik’ ile muayeneye gidilmesine yönelik tedbirler artırılacak. Örneğin kış lastiklerinin bölgelere ve kış şartlarına göre zorunlu hale getirilmesi, muayene aralıklarının daha da düşürülmesi gibi tedbirler üzerinde duruluyor.

Eski Model Arabası Olanlar Dikkat

Maliye Bakanlığı tarafından Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinde değişikliğe gidilerek, hurda araç model yılı 1985 yılından 1990 yılına çekildi.

Ayrıca taşıtlarını 31 Aralık 2014 tarihine kadar hurdaya çıkartanlara tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezalarını kaldırdı.

Maliye Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği’nde, daha önce hurdaya çıkartılacak olan araçlar için öngörülen 1985 ve daha eski model şartı, 1990 ve daha eski araçlar şeklinde düzenlendi. Hurda araçlar için tanınan süre ise 31 Aralık 2014 olarak ilan edildi.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği’ne göre, model Yılı 1990 ve daha eski olan taşıtlara İlişkin yapılacak işlemde, taşıtlarını en geç 31Aralık 2014 tarihine kadar il özel idarelerine veya Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda İşletmesi Müdürlüğü hurda müdürlüklerine teslim ederek, Karayolları Trafik Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak taşıtlarını hurdaya çıkarmak suretiyle kayıt ve tescillerini sildirmeleri halinde, tescil kayıtları silinen taşıtlarına ilişkin olarak 31 Aralık 2014 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 28 Şubat 2009 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları alınmayacak.

Tebliğe göre, İlgili trafik tescil kuruluşunda adlarına kayıt ve tescilli model yılı 2000 veya daha eski taşıtı olup, bu taşıtı 28 Şubat 2009 tarihi itibarıyla mevcut olmayan veya herhangi bir nedenle motorlu taşıt vasfını kaybetmiş bulunanlar içinde tescil silme işlemlerinde vergi borcu ödeme indirim ve para cezalarının kaldırılması kolaylıkları da getirildi.