Konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan SOLMAZ, Adıyamanlı gaziler, akademik ve idari personel ve öğrenciler katıldı. 

Konferans öğrencilerin okuduğu şiirlerle başladı. Çanakkale şiirleri seslendiren öğrencilerin ardından Kıbrıs Barış Hareketi Gazisi Ahmet OKUTAN bir konuşma gerçekleştirdi. OKUTAN’ın ardından Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin KOPAR kürsüye gelerek Çanakkale’yi anlattı.

Kıbrıs Barış Hareketi Gazisi Ahmet OKUTAN asker selamı ile katılımcıları selamlayarak konuşmasına başladı. Kıbrıs’a gidişini ve orada yaşadıklarını anlatan OKUTAN Mehmet Akif ERSOY’dan da şiirler okudu. Katılımcıların duygulu anlar yaşadığı konuşmada OKUTAN öğrencilere de nasihatlerde bulundu. Bolu Komando Tugayında yer aldığını ifade eden OKUTAN bu vatanın kolay kurtarılmadığını, bayrağın kolay dalgalanmadığını söyledi. Öğrencilere telefonlardan kafalarını kaldırmaları, sosyal medyadan kafalarını kaldırmaları önerisinde bulunan OKUTAN yabancı hayranlığından vazgeçmeleri uyarısında bulundu.

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin KOPAR yaptığı konuşmada konferansın konusunun bir milletin dirilişi olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. KOPAR şöyle konuştu: “Çanakkale tarihimizin altın bir sayfasıdır. 1. Dünya Savaşı neden çıkmış nasıl çıkmış üzerinde durulacak geniş bir konudur. 1. Dünya Savaşı’nın temel sebebi Sanayi İnkılabı ve coğrafi keşiflerle batının zalim güçleri gittiği yerlerde üstün silahlarıyla orayı kendi kontrolüne almışlar. Buralardaki zenginlikleri kendi ülkelerine taşımışlardır. İngilizler bu sömürüde başı çekmektedirler. Avrupa’nın büyüyen sanayiye ham madde sağlamak için sömürüler yapılmışlar. Sömürgelerdeki ham maddenin sınırlı olması kutuplaşmaya neden olmuştur. Anadolu coğrafyası zengin bir coğrafyadır. Anadolu’ya hâkim olan dünyaya hâkim olur.”