İstanbul Bahçelievler Besnililer Derneği tarafından basımı yapılan kitap, dernek tarafından sivil toplum kuruluşları eliyle hemşerilerimize dağıtılacak.

Konu ile ilgili açıklama yapan Dernek Başkanı Metin Kütük; "İstanbul Bahçelievler Besnililer derneğinin kültürel etkinlikleri kapsamında dernek eski başkanlarından ve hala dernek yönetim kurulu üyeliğinde hizmet veren  İbrahim Halil Yılmaz’ın yazmış olduğu "Besni’nin Tarihinde Ekonomik Yapısı ve Geçim Kaynakları" adını taşıyan kitapçığının baskısını dernek olarak gerçekleştirdik. Besnili sivil toplum kuruluşları eliyle hemşerilerimize dağıtımını yapacağız.

Kitabın özü itibarıyla 1950'ler'den sonra Besni’den bir şekilde ayrılarak, özellikle Gaziantep, İstanbul ve Uşak ellerine genelde yatırım amaçlı taşınan hemşerilerimizin taşınma nedenleri ile taşınmadan önceki Besni halkının yaşam sürecinde üretimlerinin ve kaynaklarının neler olduğu, genelde zamanın hangi ürünlerini imal ettiklerini, iş araçları olarak neler kullandıklarını, pazarlamayı ve ticaretini nasıl ve ne şekilde yaptıklarını, miktarını, 1927'lerde Kemal Atatürk’ün yaptırdığı nüfus sayımı ve sanayi makineleri sayım sonuçları ile kıyaslandığında, ilçemizin ülkeye olan katkılarının payını, yerini ve nüfusun o yıllarda GSMH'dan payına düşen gelirin yaklaşık tutarını ve bu tutar ile yaşam biçimini ve seviyesini rakamlarla ve belgelerle ispatladığını görmekteyiz.

Üretim aşamasında yerleşim yerlerindeki yaşam biçimlerinin getirdiği şartlar gereği olarak mutfak zenginliğinin yanında, civardaki diğer yerleşim yerlerinde yoksulluk içinde yaşamaya çalışanlarla kıyaslandığında varsıl bit toplum olduğunu bizlere rakamlarla İspat etmektedir" dedi.

Besni Güncel Gazetesi olarak Besni kültürüne katkılardan dolayı İbrahim Halil Yılmaz'a teşekkür ediyoruz.

Üretim aşamasında yerleşim yerlerindeki yaşam biçimlerinin getirdiği şartlar gereği olarak  mutfak zenginliğinin yanında , Civardaki diğer yerleşim yerlerinde yoksulluk içinde yaşamaya çalışanlarla kıyaslandığında VARSIL bit toplum olduğunu bizlere rakamlarla İspat etmektedir.

Basım çalışmaları öncesi Besni’den başka şehirlere taşınanların isim listeleri oluşturulurken 2015 yılında Eksiksiz yazılması için Gazetenize tam sayfa ilan vermenin yanında  Afişler ve broşürler  yaptırılarak  her derneğe göndermiş bulunmaktayız. Söz konusu bu broşürler ve afişler günlerce askıda tutuldu ve herkesin okumasına ve yazılmamış olan varsa bizlere bilgi verilmesi konusunda özelikle vurgular yapılmış olmasına rağmen Basım gününe kadar hiçbir kişi veya tüzel kişiler bizlere herhangi bir eksik kişi adını bildirmemişlerdir. Bu gayrete rağmen adı yazılmamış olan varsa Bizlerin vebal sahibi olmadığımızı özellikle belirtmek isteriz.

Besni halkının varsılığının kaynaklarını ve yine varsıllık temelinde her yönden gelişmiş kültürel yapısını kaynaklarıyla tanıtırken, 50-60 yıl öncesine kadar Sanayi ve ticaret merkezi durumunda olan ilçemizin, 1950 lerden sonra yatırım için taşınan son girişimci ve  sanayicilerinin isimlerini bu kitap ile ölümsüzleştirdiğimiz kanaatindeyiz. Bu kitapçığın gelecek kuşaklara taşınması maksadıyla herkesin evinde-elinde bulundurması umuduyla Tüm hemşerilerimize saygılarımızla sunarız.