Hazırlık ve tasarımı Av. Şükrü Kaleağası ve Mehmet Bekmezci tarafından yapılan kitapta, derneğin kuruluş amacı, kuruluş aşaması, faaliyetleri ve bugüne kadar derneğe hizmet edenlerin isimler yer aldı.

Dernek ve kitabın içeriği ile ilgili açıklamalarda bulunan Av. Şükrü Kaleağası “Kitabın sunuş kısmında da belirttiğim gibi, 1960'lı yılların ortasında, bütün Türkiye'de olduğu gibi Besni'den de İstanbul'a göç hızlandı.

Besni'den göç eden hemşerilerimizin hemen hepsi meslek sahibi, ticaret ve meslek bilgili, Besni’nin orta halli aileleri idiler. Ama İstanbul'da gariptiler. Kendilerini çok yalnız ve iletişimsiz hissediyorlardı. Yeni bir memleket İstanbul. Besni'den İstanbul'a, dev şehre bambaşka bir yaşam alanına alışmak kolay değildi. Bu dev şehirle İstanbul’la savaşacaklardı. İş kuracaklar, ev kuracaklar öncelikle kendilerini ailelerini iki ayağının üzerinde tutacaklar ve sonra çevrelerine, çevrelerindeki yaşam tarzlarına alışacaklar, uyum sağlayacaklar, mutlu olacaklardı.

Bu iş o kadar kolay değildi.

İşte şimdi dernek kurmanın zamanı gelmişti. Besnililerin birbirlerine yardımcı olmaya, destek olmaya, ailelerin birbirleri ile dayanışma ihtiyaçları vardı. Hani “ komşu komşunun külüne muhtaç” derler ya: O ilk zamanlarda Besnili hemşerilerimizde birbirlerinin nefesine dahi muhtaçtılar.

Hadi bazı erkekler Pazar günleri anlaştıkları bir kahvede toplanırlar, şakalaşırlar, iskambil oynarlar birbirlerine moral verirler, hasret giderirlerdi.

Ya hanımları, ya çocukları?

Kadınlar komşularla anlaşamazlar, komşular onların kılıklarını beğenmezler, konuşmalarını anlamazlar, onları taşralı görürler, küçük görürler. Besni'nin gururlu hanımları çok daha üzülür, eve kapanırlardı.

Çocuklar yeni okullarda aynı sıkıntıları çekerlerdi.

Memleket özlemi sıla hasreti de cabası.

Bu arada; Türkiye ve İstanbul'da, hızlı bir ekonomik ve toplumsal dönüşüm ve çalkantılar içindeydi.

Besnililer Kültür ve Yardımlaşma Derneği bu koşullar içinde doğdu, dedi.

Kitabın yayımlanmasının amacı ise, 45 yıl önce Besni'den göç eden fakat Besni’yi vatanlarını unutmayan, ilk Besni sevdalılarını hatırlamak vefat edenleri anmak, onların fedakarlıklarını Besnililere ve bugünkü derneklerin kurucularına, yöneticilerine iletmek. İkinci sebebi ise, 45 yıl önce tek dernek olan Besnililer Kültür ve Yardımlaşma Derneği, konumundan bugün 60,70 dernek olduğunu sanıyoruz bu derneklere örnek olmak,1967 yılındaki babaları amcaları dayıları nasıl çalışmışlar neler yapmışlar bunları anlatmaktadır.

Üçüncüsü ise, bu çalışma ile o gün bu derneğin kurulmasında önemli emeği bulunan hemşerilerimize bu bayrağı taşıyan başkanlara yönetim kurulu üyelerine bir vefa borçumuz olduğunu düşündüğümüz için bu çalışmayı arkadaşlarımızla yaptık hazırladık ve kitabımızı tüm Besnililere armağan ediyoruz,” dedi.

Kitabın;

Hazırlık ve Tasarımı; Av. Şükrü Kaleağası ve Mehmet Bekmezci

Grafik: Mestik Ozan Değirmenci

Baskı ve Cilt ise, Fırat Tic. Ltd. Şti. tarafından yapıldı.