Evet saygı değer okurlarım. ilmel yakın aynel yakın ve hakkal yakının kısaca izahı şöyle ki bir şeyi güzelce bilmenin üç derecesi için kullanılan tabirlerdir. Burada yakın doğruluğunda hiç bir şüphe bulunmayan kesin bilgi demektir.

Evet ilmel yakın ise kişinin o şeyin var olduğunu kitaplardan okuyarak öğrenmiş olduğu gibi ayrıca güvenmiş olduğu kimselerden de dinleyip duyma yolu ile de bilmiş olur. Burada aynel yakın derecesinde kişi daha önce duyduğu okuduğu ve aynı zamanda da doğru olduğuna inandığı şeyi gözü ile  görür işte bu ilmel yakın derecesine göre daha üst bir mertebededir. Hakkal yakın mertebesinde ise kişi yaşayarak tüm benliği ile idrak ederek o şeyin durumuna vakıf olarak ta bilir. Mesela bir örnekle açıklarsak ölümün var olduğunu hem de hak olduğunu herkesin bir gün başına geleceğini bilmek ve hem de buna inanmak ilmel yakın derecesinde bir bilgidir. Ayrıca bir kişinin ölümüne şahit olmak ise, aynel yakın bilmeye girer. İşte bu derecede kişi var olduğunu kesin olarak bildiği inandığı şeye artık gözler,i ile şahit olmuştur. Ayrıca kişinin kendi ölümü yani ölümü tatması ise hakkel yakın bilmektir. Hakkel yakın yaşayarak bilmektir. İşte bu bilgide yakının en yüksek mertebesini teşkil eder. Bu yüzden tatmayan bilmez denilmiştir.

Evet ilmel yakın kesin ve şüphesiz bilgi demektir. yani hiç şüphe bulunmayan vakaya uygun ilim anlamına gelir ki akıl ve naklin ifade ettiği gerçeği yansıtan içinde hiç yalan bulunmayan kesin olan bilgiye ilmel yakın denir. Misal vermek gerekirse ayet ve sahih hadislerde ahret ahvali ile ilgili verilen bilgiler ilmel yakın bilgileridir. İnsanlar işte bunları bu dünyada kesin olarak bilir inanır öldüğü kıyametin koptuğu zaman da bizzat gözleri ile görür. Müşahede eder ki bu işte aynel yakındır. Allah Zülcelal hazretleri de kuranı kerimin tekasür suresi "5,6,7" ayetlerinde "hayır ilmel yakını bilseydiniz elbette cehennemi görürdünüz gözünüzle görmüş gibi kabul ederdiniz" sonra elbette onu aynel yakın göreceksiniz"

Evet her insanında öleceği Kuran-ı Kerim'in Alimran suresi 185. ayetinde Allah Zülcelal hazretleri şöyle buyurmaktadır" her canlı ölümü tadacaktır siz ey insanlar çalışmalarınızın ücretini ancak kıyamet günü tam bir şekilde alacaksınız. o vakit kim ateşten uzaklaştırılıp cennete yerleştirilirse, işte o muradına ermiştir. yoksa bu dünya hayatı aldatıcı ve geçici bir zevkten başka bir şey değildir."

Mesala bir misal olarak bir insanın başka bir kimseden bir şehir hakkında doğru kesin ve gerçeğe uygun bilgiler edinmesi ilmel yakın, o şehre gidip yerini sülüetini görmesi aynel aykındır.

Yine allah Zülcelal hazretleri Kuran-ı Kerim'in Kasas suresi 60. ayetinde şöyle buyurmaktadır; "Size verilen nimetler geçici dünya metaı dünyanın süsüdür. Allah'ın size sakladığı ahret mükafatı ise daha hayırlı daha devamlıdır. Hala aklınızı çalıştırmayacak mısınız?" Evet saygı değer okurlarım, Allah-u Teala Müslümanları intibaha davet ediyor. İslamiyet'ten mahrum olanların gelip geçici nimetlerine gıpta edilmemesini emrediyor. Salah ve takva sahiplerinin ise ne kadar muazzam ebedi nimetlere nail olacaklarını müjdeleyerek kalplerine teselli veriyor. Saygılarımla