Hizmet yılını dolduran ancak yaşını dışarıda iken doldurmak isteyen memurlar ne yapmalıdır? Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

1-5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 hükmünde memurların emekli olabilmeleri için mutlaka doldurulması gereken yaş hadleri kademeli olarak belirlenmiştir. Ayrıca bu maddede erkek memurun 25 hizmet yılını, kadın memurun da 20 hizmet yılını tamamlaması gerektiği de madde içeriğinde açıklanmıştır. Bu nedenle 5434 sayılı Kanundaki hakları elde etmek için mutlaka kadın ise 20 veya erkek ise 25 hizmet yılı tamam mı, tamam değil mi bunu görev yaptığı Kurumun bu işlerle ilgili bölümünden öğrenmesi gerekir.

2- Memur hizmet yılını (Hizmet yılı içerisinde SSK., Bağ-Kur, Ücretsiz izin borçlanması, askerlik borçlanması gibi hizmetler bulunabilir) tamamlamış ise görev yaptığı Kuruma yaşını dolduracağı tarihte aylık bağlanması talebiyle istifa dilekçesini verebilir.

3- Memur bu şekilde istifa ederek görevinden ayrılıp SSK.lı, Bağ-Kurlu çalışmadan yaşını dolduracağı tarihi bekler ise yaşını doldurduğu tarih itibariyle emekli aylığı talebinde bulunur, bunun sonucunda da kendisine aylık bağlanır ve emekli ikramiyesi ödenir.

4- Şayet memur istifa ettikten sonra SSK.lı ya da Bağ-Kurlu çalışırsa, bu çalışma süresinin müddeti memur olarak mı emekli olur yoksa SSK.lı ya da Bağ-Kurlu olarak mı emekli olur, bu durumu belirler. Memur istifa sonrasında 3 yıl 6 ay veya daha fazla SSK.lı veya Bağ-Kurlu çalışırsa memur olarak emekli olamaz. Yani Emekli Sandığı emekliliği yanar. Ancak memur olarak emekliliği yansa da SSK. veya Bağ-Kur tarafından aylık bağlandığında bu tarihte memur hizmetlerine emekli ikramiyesi alır. Emekli ikramiyesinde herhangi bir kayba uğramaz. kaynak memurlar.net