Adıyaman’da kurulan Tütün Komisyonu Ziraat Odası Başkanlığı, Adıyaman Barosu, Çelikhan Belediye Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Ticaret Borsası Başkanlığı, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı, Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyeti, Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası, AKALP, MÜSİAD, Adıyaman Gazetecileri Cemiyeti Başkanlığı, OSB Başkanlığı, Merkez ve Köy Muhtarları Derneğinden oluşuyor.
Tütün Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, 9 Ekim Pazartesi günü Ankara’ya giderek ilgili kurum ve Bakanlık düzeyinde görüşmeler yapılacağı dile getirildi.
Yapılan açıklamada, “Bizler aşağıda imzası bulunan Kurumlar olarak TBMM’ye sunulan bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören Kanun Tasarısında Adıyaman Sarmalık Kıyılmış Tütünü yasaklayıcı hükümlerin bulunmasını kaygıyla karşılıyoruz.
Tasarının tütünle ilgili maddelerinin yasallaşması Adıyaman’da yoksulluğu ve işsizliği arttıracağı gibi asırlık bir geçmişi olan geleneksel sarmalık kıyılmış tütün üretimini, satımını kısacası Adıyaman tütüncülüğünü bitirecektir.
Adıyaman halkı ve kurumları olarak bu tasarıdaki tütünle ilgili maddelerin Torba Kanunundan çıkartılmasını veya sarmalık kıyılmış tütünün alım ve satımının serbest bırakacak şekilde üretici lehine değiştirilmesini talep ediyoruz. Konuyla ilgili Adıyaman halkı ile birlikte her türlü demokratik hakkımızı hukuk zemininde kullanacağız.
Adıyaman’daki tüm sivil toplum örgütlerimizin katıldığı Adıyaman Ziraat Odasındaki toplantımızda tütünle ilgili süreci yönetmek ve yol haritasını belirlemek için kurumlardan oluşan bir komisyon seçilmiştir. Bundan sonraki sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız” ifadeleri kullanıldı.

Adıyaman Cihan Haber