Yapılan araştırmalar insan hayatını tehdit eden en önemli hastalık grubunun başında kalp-damar hastalıklarının geldiğini ortaya koyarken, ülkemizde her yıl gerçekleşen ölümlerin yüzde 48’inin kalp-damar hastalıkları yüzünden olduğu belirlendi. InterPress’in sağlık verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 250 bin kişiye kalp-damar hastalığı tanısı konurken, bunların yaklaşık 150 bininin ise yaşamını kaybettiği ortaya çıktı. Öte yandan medyaya sağlık ile ilgili yılbaşından bu yana 750 bin 126 haber yansırken, kalp ve damar hastalıkları hakkında ise 69 bin 772 haber çıktığı tespit edildi.

2,5 DAKİKADA BİR KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR...

Dünyada her yıl 17 milyon kişi kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybederken, gelişmekte olan ülkelerde kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerin gelişmiş ülkelere göre 2 kat fazla olduğu saptandı. Türkiyede ise her 2.5 dakikada bir kişi kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybederken, ülkemizde her yıl ölen 430 bin kişiden 205 bininin ölüm nedenini kalp-damar hastalıklarının oluşturduğu tespit edildi. Türkiyede kalp hastalıklarından ölenlerin sayısı trafik kazalarında ölenlerin sayısından 47 kat fazla çıkarken, beslenme ve yaşam tarzı gibi değiştirilebilir risk faktörleriyle, kalp hastalıkları riskini yüzde 80 oranında azaltmanın mümkün olduğu belirlendi.

AKDENİZ ÜLKELERİNDE GÖRÜLME RİSKİ DAHA DÜŞÜK…

Kalp-damar hastalıkları en çok gelir düzeyi yüksek, Kuzey Amerika, Kuzey ve Orta Avrupa ülkeleri ile Yeni Zelanda ve Avustralya’da görülürken, Yunanistan, Yugoslavya ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde ise görülme oranının gelir düzeyi yüksek ülkelerin üçte biri kadar olması dikkat çekiyor. Ülkemizde ise kalp-damar hastalıklarının görülme oranları Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde yüzde 35’in üzerine çıkarken, uzmanlar kalp-damar hastalıklarıyla karşılaşma riskinin ileri yaşlarda daha sık görülmekle birlikte bu sorunla bütün yaşlarda karşılaşılabileceğinin altını çiziyor.