Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla organize edilen “Demokrasi ve Şehitler Mitingi”, bugün Yenikapı Miting Alanı’nda gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de katılacağı tarihi miting için meydan, 3.5 milyon katılımcıya hizmet verecek şekilde hazırlandı. 

‘Darbeye karşı ortak ses’ sloganıyla düzenlenecek olan ‘Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ saat 17.00’de başlayacak. Mitinge gelenler 3 ana giriş kapısından alana alınacak. Karayolu ile gelenler Kazlıçeşme girişi yönünden, Marmaray’la gelenler için Marmaray yönünden, deniz yolu ile gelenler ise deniz tarafından alana girecek. Katılımcılar 165 metal dedektörlü kapı ve 22 X-ray cihazından geçerek meydana girecek.

13 bin kişi görevli

Yenikapı’da polis hariç, temizlik, malzeme dağıtımı, alan hazırlıkları, teknik ekip, organizasyon ekibi olmak üzere 13 bin kişi görev alacak. Mitinge gelecek vatandaşlar için her şey düşünüldü. Katılımcılar için 1.5 milyon şapka, 2.5 milyon sopalı Türk bayrağı ve 5 milyon şişe su hazırlandı. Mevcut tuvaletlere ek 150 adet mobil tuvalet yerleştirildi. Alanın değişik yerlerine Türk bayraklarının yanı sıra üzerinde “Demokrasi ve Şehitler Mitingi” yazan flamalar da asılırken güvenlik amacıyla polis barikatları da dizildi. Alanda 102 kara ambulansı, 1 deniz ambulansı, 1 helikopter ambulans ve 20 itfaiye aracı ile 728 sağlık personeli de görev yapacak. 

Gücü 1 milyon watt

Alana ayrıca 60 metre genişliğinde, 16 metre yüksekliğinde sahne ile 1 milyon watt gücünde ses sistemi de kuruldu. Sistem, 300 kişilik ekibin çalışmasıyla hazırlandı. 20 adet ses sistemi kulesinden oluşan sistemle 1.5 kilometre mesafeye ses iletimi sağlanabilecek. Ses sistemi, 22 adet LED ekran ve arama noktalarındaki kapıların enerji ihtiyacı 54 adet jeneratör ile sağlanacak. 

Ses ve görüntü aktarmaları kurulacak vinçler üzerine çekilecek çelik halatlarla yapılacak. Bu amaçla 6 bin metre halat çekildi. Görüntü aktarma 5 bin metre fiber hatla sağlanacak. Sahnenin üzerinde Türk bayrağı ile kenarlarına, üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsunun hemen altında “Zafer demokrasinin, meydan milletindir” yazısı bulunan dev pankart asıldı. 

Toplu ulaşım ücretsiz

Mitinge, Anadolu ve Avrupa yakasından otobüslerin yanı sıra denizden de ulaşılabilecek. Deniz yoluyla miting alanına ulaşım kiralanan 200 adet vapur, tekne gibi deniz taşıtı ile yapılacak. Ayrıca kiralanan 50 adet deniz aracı da ring seferleri yapacak. Deniz yoluyla aralarında Silivri, Bakırköy, Eyüp ve Beykoz’ın da bulunduğu tam 12 noktadan ulaşım sağlanacak. 

Anadolu ve Avrupa yakaları için miting alanına otobüslerle ve deniz yolu ile toplu ulaşımın yanı sıra metrobüs, Marmaray ve metro hatları da kullanılabilecek. Miting dolayısıyla İstanbul’da tüm toplu ulaşım araçları ücretsiz hizmet verecek. Engelli vatandaşlar için ise 50 adet otobüs tahsis edilirken, Kazlıçeşme otobüsler için park alanı olarak belirlendi. 

CHP Şişhane’den yürüyerek gelecek

CHP’li milletvekilleri, 39 ilçe örgütü ve belediye başkanlarının da arasında bulunacağı binlerce kişi, mitinge katılmak üzere bugün saat 15.00’te Şişhane’de bulunan CHP İstanbul İl Merkezi önünde buluşacak. CHP İstanbul İl Örgütü saat 15.30’da oluşturulacak dev bir kortejle İstanbul İl Merkezi önünden Yenikapı’daki miting alanına yürüyecek.

Kapalı yollar

İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Sahil Kennedy Caddesi Taşhanlar Varyant ile Kumkapı Audi önü (Sirkeci istikameti), Namık Kemal Caddesi, Mustafa Kemal Paşa Caddesi, 10. Yıl Caddesi’nden sahil güneye dönüşler, Atatürk Bulvarı Pertevniyal Lisesi’nden Yenikapı istikameti ve Org. Nafiz Gürman Caddesi’nden sahile katılım kapalı olacak. Alternatif güzergahlar ise şunlar: “D-100 Kuzey-Güney Yol, Hal Yolu Kuzey-Güney Yol, Havuzlu Kavşak-Atatürk Havalimanı Caddesi-Basın Ekspres Yolu, Ataköy Sahil-Adnan Kahveci Bulvarı, Ataköy Sahil Strazburg Caddesi-Ataköy Bulvarı, Bakırköy Taşhanlar Köprü-Ekrem Kurt Bulvarı, Vatan Caddesi, Millet Caddesi.”

3.5 milyon kişiye göre düzenlenen Yenikapı Miting Alanı’nda günlerdir sürdürülen hummalı çalışmalar bitti. Alanda, mitingin başlayacağı saate kadar son rötuşlar da yapılacak. Meydana girişte 165 metal dedektörlü kapı ve 22 X-ray cihazı kuruldu.

Cepten simultane çeviri uygulaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, mitingte “İBB SİMULTANE” adlı akıllı uygulamasıyla farklı dillerde çeviri hizmeti sunacak. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, mitingi takip etmek isteyen yabancı konuklar ve gazeteciler için başta İngilizce ve Arapça olmak üzere farklı dillerde, cep telefonları üzerinden online olarak simultane çeviri hizmeti verilecek. Başkan Kadir Topbaş’ın fikir projesi olan uygulama, mitingi farklı dillerde dinlemek ve izlemek isteyenlere kolaylık sağlayacak. Uygulamaya bilgisayar, tablet veya cep telefonu üzerinden “http://link.ibb.gov.tr/simultane” linkine tıklayarak erişecek kullanıcılar, mitingi farklı dillerde takip edebilecek.
milliyet.com.tr