PYD’nin hamlelerine Türk Silahlı Kuvvetleri top atışlarıyla karşılık verdi.

Ankara, önceki gün sabah 04.00 sıralarında, “Fırat Kalkanı” adını verdiği operasyonun ilk gününde Cerablus’u IŞİD’den temizleyerek buraya Özgür Suriye Ordusu unsurlarının yerleştirilmesi hedefini gerçekleştirdi. Harekâtın üç amacı “hudut güvenliğini sağlamak”, “IŞİD ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek vermek” ve “Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak” olarak ifade ediliyordu. Milliyet'ten Meriç Tafolar'ın haberine göre, Operasyonla ayrıca yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması kapsamında geniş bir, “terör ve teröristten arındırılmış bölge” kurulması da amaçlanıyor. Bu çerçevede TSK unsurlarının bölgede bir süre daha kalabileceği değerlendiriliyor. Uzun vadede TSK unsurlarının IŞİD’in kontrolünde bulunduğu belirtilen yaklaşık 70 kilometrelik hattın tamamından IŞİD’i süpürmeyi amaçladığı belirtiliyor. Suriye sınırındaki 70 kilometrelik bir hattan IŞİD unsurlarının 40 kilometre derinliğin dışına püskürtülmesi amacıyla gerçekleştirildiği belirtilen operasyonun Cerablus dışındaki bölüme sarkmasının ilerleyen günleri bulacağı ifade ediliyor. Kulislerde Cerablus’un ardından operasyonun Azez-Mare hattına ve El Bab’a genişleyebileceğine yönelik değerlendirmeler yapılıyor.

PYD çekilene kadar
Operasyonun IŞİD unsurlarına yönelik kısmının dışında Ankara; PYD-YPG unsurlarının bulunduğu Menbiç’ten çekilerek Fırat Nehri’nin doğusuna yerleşmesini de hedefliyor. Bu mesaj, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yanı sıra, dün sabah Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Başkanı John Kerry arasındaki telefon görüşmesinde de ABD’li yetkililere iletildi. Bu çerçevede Türk askeri unsurlarının PYD ve YPG militanlarının Fırat’ın doğusuna çekilene kadar bölgede kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. Eğer bu çekilme gerçekleşmezse Türk unsurlarının bu bölgedeki PYD unsurlarına karşı bir operasyon hazırlığının da gündemde tutulduğu ifade ediliyor. Korgeneral Zekai Aksakallı’nın da kentteki ÖSO unsurlarını ziyaret etmek ve tebrik etmek amacıyla Cerablus’a geçtiği ifade ediliyor. Bu kapsamda ÖSO’nun Cerablus’taki ilerleyişi ve IŞİD militanlarının çekilmesi esnasında, PYD yeniden harekete geçti. Örgüt, Sacu Nehri’nin kuzeyine tekrar geçerek önceki gün Münbiç’in kuzeyindeki Amerinah, Mağara ve Balaban köyleri ile Şamaklı ve Çakmaklı tepelerini ele geçirdi. Örgütü dün de aynı yönde Cerablus’un güneyine doğru ilerleyerek Cub el-Kusa, Debisah ve Ayn Beyda köyleri üzerinden Fırat Nehri kıyısındaki Amarina köyüne ulaştı. PYD böylece, 7 köyü ele geçirmiş oldu. YPG militanlarının varlığının istihbarat birimlerince tespiti üzerine dün saat 18.00 sıralarında Amarina’yı topçu birlikleriyle vurdu. Güvenlik kaynakları, YPG militanlarının bölgede ilerlemesine müsaade edilmeyeceğini, örgüt geri çekilene kadar müdahalenin devam edeceğini bildirdi.

Geçici üs ihtimali
Uzmanlar, Ankara’nın Cerablus yakınlarında uzun vadede Musul yakınlarındaki Başika’da yaptığı gibi bir üs bölgesi oluşturmayı amaçladığınıa dikkati çekti. Operasyonun ikinci gününde daha önce IŞİD tarafından bölgeye yerleştirilen el yapımı patlayıcılar, kontrollü patlatıldı. Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan, Karkamış’a tank ve zırhlı araç sevkiyatı yapıldı.

İki jet sürekli havada
Operasyonda, 11 F-16 savaş jetinin yanı sıra bir tanker, iki arama kurtarma uçağı, bir istihbarat-radar uçağı kullanıldı. İki F-16 savaş jetinin sürekli havada tutulduğu ifade edildi.

Tank sevkiyatı
Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan, Suriye sınırındaki Karkamış’a tank ve zırhlı araç sevkiyatı yapıldı. Karkamış’a gelen ve sınır hattındaki Soylu Mahallesi yakınlarında konuşlandırılan 11 tank ile 1 iş makinesi sabah 09.20 sıralarında hareket ederek dün olduğu gibi yine Karanfil Mahallesi civarından sınırı aşarak Suriye topraklarına girdi. Şanlıurfa’dan tırlarla yola çıkarılan tanklar ise Suriye sınırının karşısında bulunan Ceylanpınar ilçeside hattına konuşlandırılacak.

milliyet.com.tr