Programa İlçe Kaymakamı Gürkan Demirkale, Besni Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kuyucak, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Yaman, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını Okul Müdürü Ali Haydar Tutuş; “Turizm sektörü, istihdam ve milli gelire katkısının yanı sıra, tanıtım ve kültürel boyutuyla da ekonomik hayatta önemini her geçen gün artırmaktadır. İnsanların gezme, dinlenme, ziyaret etme, farklı insanları ve kültürleri tanıma gibi ihtiyaçlarına cevap veren turizm, uluslar arası ilişkileri güçlendirilmesinin yanı sıra dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu kalıcı barış ortamının sağlanmasına da hizmet etmektedir. Turizm; ekonomiyi geliştirmesi, istihdam meydana gelmesi, doğal, kültürel ve sosyal çevrenin korunmasındaki etkisi ve dış ödemeler dengesine olumlu katkıları nedeniyle ülkelerin kalkınmasında önemli bir yer tutmaktadır.” dedi.

Tutuş’un konuşmasının ardından kürsüye çıkan Turizm Öğretmeni Yaşar Kızılay ise; Turizm sadece ekonomik bir olay olarak görmenin aksine sosyal kültürel coğrafi siyasal yönleri de olan toplumu ve sosyal yapıyı etkisi altına alan ulusal ve uluslar arası bir harekettir. Özellikle az gelişmiş ülkelerde turizm geliştikçe sosyal yapının büyüklüğü manevi değerlerin örf ve adetlerin değiştiğini sosyal davranışların değişme eğilimi göstermeye başladığını görüyoruz. Uluslar arası turizm hareketleri sayesinde farklı kültürel ve sosyal yapıya sahip toplumlar birbirlerini daha iyi tanımakta ve uluslar arası bir anlayış ve sağduyu gelişmektedir. Turizmin olumlu sosyal kültürel etkileri olmasına rağmen turizm sık sık gidilen ülke halkının toplumsal organizasyonlarında geleneklerinde kolektif yaşam tarzlarında ve değer sistemlerinde önemli değişiklikleri kapsayan ciddi problemleri oluşturabilmektedir. Planlı ve programlı bir şekilde geliştirilmeyen turizm hak etlerini ve sosyal bakımdan şu olumsuz etkileri görülmektedir.

Turizm olayı esnasında ilişkide bulunan insanlar arasında kültürel bir alışveriş olmaktadır. Ancak turizm faaliyeti sonucunda baskın güçlü olan zayıf olan kültürü asimile edebilmektedir.

 Geleneksel sanat ürünlerine finansal katkı sağlaması bakımından olumlu etkisi vardır; ancak bu Pazar ucuz işçilik ve üretimle ortaya çıkan imitasyonlarla geleneksel sanat ürünlerinde kalite düşmesine neden olmaktadır.

Turizm gelenekleri bozabilir. Çünkü bir insan turist olduğuna moral ve fiziksel bakımdan değişebilmekte kendi gerçek kişiliğinden farklı bir kişiliğe entegre olabilmektedir. Yabancıya atfedilen prestij yerli halkta hızla turiste benzeme arzusunu kamçılamaktadır ki böylece kültürel kirlenme oluşmaktadır.

Turizm endüstrisinin gelişmesi ile ortaya çıkan en önemli problemlerden birisi de insan ilişkilerindeki maddeleşme ve ticarileşme ile birlikte toplumsal değer yargılarında gözlenen aşınma olmuştur” dedi.

Konuşmaların ardından okul öğrencileri tarafından turizm konulu tiyatro eseri sergilendi ve program sona erdi.