ŞEHRİN SADECE BUGÜNÜNÜ DEĞİL, GELECEĞİNİ ÇİZEN BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI OLMALI

Şehrin sadece bugününü değil geleceğini çizen yerel yönetim anlayışı olması gerektiğini ifade eden Tuğsuz, “Ne yazık ki Besni'mizde hızla geriye gidiş olmuştur. Ranta dayalı, kişilere ve küçük zümrelere hizmet eden bir anlayışla belediyemiz yönetilmektedir. Bunun sonucu olarak ta bu güne kadar önemli hiçbir hizmete imza atmayan Besni Belediyesinin bu ayki işçi ve memur maaşlarının ancak yarısını ödeyeceğini üzülerek öğrendim.

İnsanların yaşam tarzları her geçen gün değişmekte ve bu durum ciddi bir beklenti oluşturuyor. Bu beklentileri karşılayıp vatandaşımızı mutlu etmek istiyorsak belediye de bu değişime ayak uydurmak zorundadır.

HESAP SORULABİLİR VE HESAP VERİLEBİLİR BELEDİYECİLİK VAAT EDİYORUM

Bu nedenle Dürüst, namuslu, ilkeli, ahlaklı, hesap sorulabilir ve hesap verilebilir, insanı ve toplumu önceleyen bir belediye başkanlığı ve belediyecilik vaat ediyorum. İnsanımızı hiçbir ayrıma tabi tutmadan kucaklayacağımı, hizmet siyaseti ve hizmet belediyeciliği yapacağımı vaat ediyorum. Şahsi çıkarlarımı değil, toplum çıkarlarını gözeteceğimi vaat ediyorum. Bu vaatleri sözde değil, özde ve nefsinde uygulamış bir insan olarak söylüyorum. Besni’nin artık bu anlayışa şiddetle ihtiyacı var. Emir alan değil, emir veren lider vasfında bir belediye başkanına ihtiyacımız var.

KATI VE SIVI ATIK PROJELERİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİM

Allah nasip eder belediye başkanı seçilirsem ilk işim ve icraatım bu prensipleri Besni Belediyesi’nde hayata geçirmektir. Vatandaşlarım ve bu işe ilgi duyanlar hemen soruyorlar; projemiz nedir diye. Proje işi teknik bir konudur. Genellikle mühendisler tarafından çizilir. Biz adaylar, hayallerimizden, düşüncelerimizden ve fikirlerimizden söz edebiliriz. Mesela katı ve sıvı atıkların dönüştürülerek doğaya bırakılması işi bir projedir. İller Bankası marifetiyle programa alınıp ilgili mühendisler tarafından, yerinde olayı tespit edip ona göre proje çizilmesi önemli bir aşamadır. Ben ve arkadaşlarım, bu dönem belediye meclisine katı ve sıvı atıkların dönüştürülmesiyle ilgili bir önerge vermiştik. Girişimlerde bulunacak ve programa aldıracak belediye başkanıdır. Katı atıkla (çöp) ilgili, Besni Belediyesi’nin tapulu çöplüğü var. Tapuyu geçmişte ben almıştım, oradan biliyorum. Sıvı atık ilçemizde dört yerden deşarj oluyor. Bunların arıtılıp doğaya verilmesi gerekir. Kokuyu hep beraber çekiyoruz, en önemlisi de iki deşarj noktası Sofraz Çayı’na dökülüyor, kirletiliyor.

Sevgili hemşerilerim, benim projelerimin içinde bu katı ve sıvı atıkların dönüştürülmesi var. Katı ve sıvı atıkların dönüştürülmesiyle ilgili projeleri yaptırmak ve İller Bankası veya Avrupa Birliği fonlarından (bedelsiz) bu projeleri yapım aşamasına getirmektir. Zira bu projeler çok maliyetli projelerdir.

ERKENEK İÇME SUYU PROJESİ

Yine projelerimin içinde Erkenek içme suyu isale hattı projesi de var. Bu dönem arkadaşlarımla birlikte, ikinci meclis toplantısında suyla alakalı bir önerge vermiştik. Allah var başkan bu konuyla ilgilendi. Projesi çizildi, 2018 yatırım programında. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.

RANTA DAYALI DEĞİL VATANDAŞ ODAKLI İMAR UYGULAMASI YAPACAĞIZ

Sevgili hemşerilerim, Yenikent’in (Deliklikaya) ve Kayaardı’nın ilk imar planını çizdiren ve 18 uygulamasıyla imara açan benim. Geldiğimiz nokta maalesef hiç iç açıcı değil. Balkondan balkona tokalaş, bloklar dip dibe. Bunun adı çarpık yapılaşmadır. Rant için bu hale gelmiştir. Biz bu oluşan çarpık yapılaşmaya “DUR” diyeceğiz. Deliklikaya ve Kayaardı’nda yapılan imar planlarını, A karnesi olan, tecrübeli bir şehir plancısına gözden geçirteceğiz. Olabildiğince iyileştirmeler yapacağız, bu konularda bilgimiz ve tecrübemiz var. Bunu yaparken adaletli olmaya özen göstereceğiz. Hak yemeyeceğiz ve hak yedirmeyeceğiz. Yani düzenli bir kentleşmenin yeniden önünü açacağız. Parklarıyla, yollarıyla, okullarıyla ve sosyo kültürel alanlarıyla modern, çağdaş, yeni ve yepyeni bir kent. “Saldım çayıra, mevlam kayıra” felsefesi ile değil, alt yapılarını yaparak, kısım kısım bölgeleri inşaata açmak suretiyle kontrollü bir şekilde inşaatlara yön vereceğiz.

TRAFİK ÇİLESİ SONA ERECEK

Sevgili hemşerilerim, yapacağımız ve anlatacağımız daha çok iş var. Bunlara peyder peyder geleceğim. Yalnız bu aralar hayatımıza dokunduğu için, güncel bir konuyu da ele almadan geçemeyeceğim. Besni’de trafik keşmekeşliği yaşanıyor. Atatürk Caddesi’nde karayolları tarafından yeni bir yol çalışması yapıldı. Kaldırımlar kısmen genişledi, yol kısmen daraldı. Araba park etmek sorun haline geldi. Bazen iki, bazen hatta üç sıra park edilen araçlar görüyoruz. Trafik ilçemizde önemli bir sorun. Kaldırımlarda yürümek bile mümkün değil artık. Ne yapılmalı peki? Her kafadan bir ses çıkıyor. Elbette belediye bu işe el atmalı ve sorunu çözmelidir. Trafik düzenlemesiyle ilgili bu işi yapan bürolar var. Profesyonel elemanlar tarafından, teorisi ve pratiği proje haline getiriliyor. Belediyeler de bu projeleri kararlı bir şekilde arkasında durarak uyguluyor. Belediye derhal böyle bir araştırma yaparak acil bir eylem planı hazırlamalıdır. Bu arada uygun olursa, Atatürk Caddesi’ne paralel ikinci ve üçüncü caddelerimizde çok katlı otoparklar yapılmalıdır. Bu hesap kitap işidir, Besni merkezde araç sayısı sirkülasyon olarak kaç adettir? Bu soruya bahsettiğim trafik büroları kolayca cevap vereceklerdir ve önerilerde getireceklerdir. Ayrıca, belediye trafik zabıta ekibi kurmalıdır. Ses yayın cihazı takılmış araçla devamlı uyarı yaparak, disiplinsiz bir şekilde duran araçlara ihtar yapılmalı ve hatta bir çekiciyle müdahale edilmelidir. Cezai işlem yapmaktan çekinmemelidir. Kaldırımlar asıl sahibi yayalara terk edilmelidir. Kaldırımlar, enine boyuna mal teşhiri yapılan yerler değildir,” dedi.