Nüfusu gittikçe artan ve yapılaşma bakımından da hızla büyüyen şehrimizin trafiği bu büyümeye artık cevap veremez olmuş ve gerek yaya gerekse araç trafiği bakımından ciddi sorunlar yaşanır olmuştur.

Geleceğin Adıyaman’ını inşa etme ve gelecek nesillere rahat bir ortam hazırlama bakımından çözüme kavuşturulması gereken en önemli konulardan biri trafik sorunudur.

Adeta kangrenleşen ve gittikçe karmaşık hale gelen şehir için trafiği için yeni düzenlemelere / acil eylem planlarına / çözüme dayalı kısa, orta ve uzun ölçekli planlamalara ihtiyaç vardır.

Bu ihtiyaçtan hareketle, Adıyaman Kent Konseyi olarak konunun taraflarınca bir araya gelinerek sorunları tespit ve çözüm önerileri geliştirme çalışmaları içerisindeyiz.

Bu bağlamda “Şehir içi trafik sorunları ve çözüm önerileri” konusunda çalışmalar yapmak üzere konunun uzmanlarından oluşan bir komisyon oluşturulmuş ve çalışmalara başlanmıştır. Çalışmalarımız kısa ve uzun vadeli olmak üzere iki ana başlık altında yapılmakta ve bu konularda çözüm önerileri tartışılmaktadır. Ayrıntılı komisyon çalışma kararları raporlaştırılarak paylaşılacaktır.

Malumunuz olduğu üzere toplumsal hayat adeta okullara endekslenmiş durumdadır. Okulların açık olduğu günlerde özellikle de giriş, çıkış saatlerinde araç ve insan akışı daha da yoğunlaşmaktadır. Komisyonumuz okulların açılacağını da hesap ederek bir takım öneriler ortaya koymuştur. İlgili birimlerle de paylaşacağımız önerilerimiz şunlardır:

1.      Özellikle Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan kavşaklardaki sinyalizasyon sürelerinin, bilimsel bir çalışma ile araç akışı incelenerek yeniden ayarlanabilir. Bu konuda konu alanı birimleri bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi ile bir çalışma yapılabilir. Ayrıca Malatya ilinde bu konu ile ilgili yapılan ve verim alınan çalışmanın içerisinde bulunan bir arkadaşımız, gerektiğinde fikirleri ile yardımcı olmaya hazırdır.

2.      Özellikle okullarda öğrenci çıkış saatlerinde öğrenci servislerinin kendilerine okul bahçesinde (uygun olan okullarda) tahsis edilecek yerlerde öğrencileri almaları sağlanabilir. Bu konuda gerekli tedbir, düzenleme ve görevlendirmeler okul idaresince yapılmalıdır. Böylece trafikte oluşan karmaşanın bir nebze önüne geçilmiş olunacaktır.

3.      Şehir içi dolmuşlarının duraklar dışında indir-bindir yapması önlenerek trafiğin aksaması önlenebilir. Ana yollardaki duraklar cep şeklinde tanzim edilerek, indi-bindi veya bekleme yapan dolmuşların akan trafiği olumsuz etkilemesi önlenebilir. Sümer Meydanında bulunan kolej minibüsleri bekleme durağı iptal edilmelidir.

4.      Sümer Meydanındaki Atatürk Heykeli kaidesinin etrafındaki havuz kaldırılarak araçların hareket alanı genişletilebilir.

5.      Atatürk Bulvarı servis yollarındaki işleyiş ve park sorunu acilen çözülmelidir. Mümkünse bulvardaki gidiş/geliş yol şerit sayısı arttırılabilir.

6.      Gölbaşı Caddesine alternatif bir güzergâh düzenlenerek tek yön uygulamasına geçilebilir.