Konu ile ilgili açıklama yapan Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer; "Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (TEDAŞ) elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından vadesi 15 Şubat 2017 tarihi itibarıyla geldiği halde maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmemiş olanlar borçlar yeniden yapılandırılacak. Borçluların bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 3 ay içerisinde TEDAŞ’a yazılı başvuruda bulunması gerekmekte. İlk taksit Ekim ayının son gününe kadar ödenebilecek. Geriye kalan borçlar ise beş eşit taksitte ödenebilecek ve uygun ödeme yapıldığı takdirde maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki sürelere herhangi bir faiz, zam ve katsayı alınmayacak. TEDAŞ’ın tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakları da yine aynı kapsamda yeniden yapılandırılacak.

ZİRAAT BANKASI’NA VE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE OLAN BORÇLARI YÜZDE 5 FAİZ İLE YENİDEN YAPILANDIRILDI

Komisyonda kabul edilen teklife göre, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçiye kullandırılan ve 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle takibe düşen borçlar için çiftçi kanunun yürürlüğe girdiği üçüncü ayın sonuna kadar başvuracak. Yapılandırılan tutara yapılandırmaya konu kredi borcunun vadesini takip eden tarihten, yapılandırma tarihine kadar yıllık yüzde 11 oranındaki basit usulde yürütülecek faiz uygulanacak. Bunun yüzde 6’sı Hazine, yüzde 5’i çiftçi tarafından karşılanacak.

Yapılandırmaya konu kredi borcunun vadesini takip eden tarihten yapılandırma tarihine kadar yıllık yüzde 5 faiz uygulanacak. Yapılandırmaya esas tutarın, defaten veya taksitlendirilmesi halinde ilk taksiti, 2017 Ekim sonuna kadar, izleyen taksitleri 2018’in Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda toplam beş taksitte ödenecek" dedi.