Besni Esnaf ve Sanatkarlar Odasında düzenlenen bilgilendirme toplantısına Adıyaman KOSGEB Müdürü Şükrü Mısır, KOSGEB Başkanlık Müşaviri Dilaver Ekinci, AİLEM-DER Adıyaman İl Başkanı ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi E.Soydan Doğru, Saadet Partisi Besni İlçe Başkanı Ramazan Buzcu, Besni Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Kasap, Besni Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Haci Arslan, Besni Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Can, İl Genel Meclis Üyesi H.Ömer Şahin ve esnaflar katıldı.

MISIR; "KOSGEB ESNAFIMIZA ÇARE OLMAK İÇİN YENİ PROJELER GELİŞTİRMEKTEDİR"

Bilgilendirme toplantısında konuşan KOSGEB Adıyaman İl Müdürü Şükrü Mısır, ülkenin son dönemlerde ciddi badireler atlattığını söyleyerek; "Ülkemizin gelişmesini istemeyen çevreler her türlü melanetle ülkemizin üzerinde oyunlar oynuyorlar. Ülkemizin ekonomisini nasıl baltaralarızın hesabı içerisindedir. Bu noktada son dönemde sıcak para ihtiyacı, ekonomideki daralmalara karşı esnafımız sıkıntı yaşamaktadır. Çok şükür ülkemizin geleceğine yön veren, Türkiye’nin geleceğiyle ilgili büyük hedefler koyan bir Reisi Cumhurumuz var. Bu noktada Bakanlığımız ve KOSGEB aracılığıyla esnafımıza çare olmak üzere yeni yeni projeler geliştirmektedir.

BAŞVURULAR 20 ŞUBAT'TA SONA ERECEK

Sıfır faizli 50 bin TL’lik kredi uygulamasını esnaf ve sanatkarların kullanımına Aralık ayı içerisinde açılmıştı. Kısıtlı zamanda 15 bin esnaf ve sanatkarımız bundan faydalandı. Adıyaman’dan 80 esnaf ve sanatkarımız bundan faydalandı. 2017 yılında yeniden bu kredi sistemi açıldı. Biz de İl ve ilçe merkezlerinde olduğu gibi Besni'ye gelerek esnaf ve sanatkarları bilgilendirmek istedik. 20 Şubat'a kadar devam edecek kredi başvuruları için bir çalışma yapılacak. En düşük seviyedeki mikro ölçekli işletmelerden başlayarak sıralama yapılacak. İlimize bir kontenjan bildirilecek. Bu kontenjanı en son noktasına kadar esnafımıza ulaştırmaktır. KOSGEB’e kayıt olma ön şartı olmayacak. Yapılacak müracaatlar sıralanacak. 27 Şubat 2017 tarihinde kredi kullanmaya hak kazanlara mesaj gönderilecek. Kredi başvurusu onaylanan esnafımız KOSGEB veri tabanına kayıt işlemlerini yapacak ve Şubat ayı sonu itibariyle kredileri kullandırtmaya başlayacağız.

BU UYGULAMADAN ÜLKE ÇAPINDA DA 200 BİN ÜSTÜ ESNAF VE SANATKARIN İSTİFADE EDİLMESİ BEKLENİYOR

2017'de başlattığımız bu uygulamada sayı 80 olmayacak. Bu uygulamadan Ülke çapında da 200 bin üstü esnaf ve sanatkarın istifade edilmesi bekleniyor. Bu sıkıntılı süreçte onlara bir can suyu olarak bu kredi imkanlarından olabildiğince fazla sayıda esnaf ve sanatkarımızın yararlanabilmesi için gerekli çalışmalar yapılıyor.

ALDIĞINIZ ANA PARAYI ÖDEYECEKSİNİZ, FAİZ YOK

2016 yılının Aralık ayında yapılan müracaatlar şu anda geçerlidir. Biz o zaman yaklaşık olarak 500 civarında esnaf ve sanatkarımızın müracaatını almıştık. 80 işletmemizin bundan istifade ettiğini düşünürsek, geriye kalan 430 başvuruların tekrar yapılmasına gerek yok. Kredi çıktığı zaman ana para olan 50 bin lirayı bir yıl ödemesiz dönemden sonra 2 yılda 3'er ay taksit olmak üzere 8 eşit taksitle ödeyeceksiniz.

KREDİNİZ ONAYLANDI, KREDİ ÇIKTI GİBİ İFADELERİN ASLI ASTARI YOKTUR

Bu tür uygulamaların olduğu zamanlarda fırsat kollama hesabı içinde kendilerine rant elde etmek isteyenler olabilir. Size gelen mesajda zaten KOSGEB Başkanlığı yazacaktır. Bunun dışında 0850'li bilmediğiniz bir numaradan gelen mesajlara itibar etmeyiniz. Kargoyla form göndereceğiz, krediniz onaylandı, kredi çıktı gibi ifadelerin aslı astarı yoktur. KOSGEB Başkanlığı telefonla kimseyi arayıp krediniz çıktı demez. KOSGEB kanunla kurulmuş devletimizin bir kurumu olarak esnaf sanatkarlarımıza, işletmelerimize hizmet eden bir kurumdur. Bütün bu hizmetleri ve eğitimleri ücretsiz ve aracısız olarak gerçekleştirmektedir.

Esnafımızın vergi mükellefiyeti vardır ama kendi işletmesinde sigortalı personeli yok ise, kendisi de Bağ-Kur'lu değilse ve bir başka inşaat firmasında veya güvenlik firmasında SSK'lı çalışıyor ise kredi çıksa dahi biz ona onay veremeyeceğiz. Çünkü KOBİ yönetmeliğinde kendisinin Bağ-Kur'u varsa veya işletmesinde sigortalı çalışanı varsa onay verebileceğiz.

TEMİNAT NOKTASINDA KREDİ GARANTİ FONU %85 KEFALET SAĞLAYACAK

Ayrıca teminatla ilgili problemi olan arkadaşlarımız olabilir. Bankalar sizden ipotek teminat isteyebilir. Bu teminatınızın çözülmesi noktasında Kredi Garanti Fonu faaliyete geçti. Bu fon size kredinizin %85'ine kefalet sağlayacaktır.

30 BİN TL'LİK KREDİDEN FAYDALANANLAR BU KREDİDEN İSTİFADE EDEMEYECEKLER

2015 yılının sonunda Kasım seçiminden sonra yine esnafa yönelik sıfır faizli 30 bin lira esnaf kefalet ve halk bankası üzerinden verilen krediden istifade edenler bu krediden istifade edemeyecekler. Ayrıca esnaf kefaletten kredi almışsa onda bir sıkıntı yok" dedi.