14 Eylül’de açılması planlanan okullar, Siyasi belirsizlik ve artan terör nedeniyle kötü günler geçiren turizmcilerin talepleri üzerine Kurban bayramı tatili sonrası ertelendi. Buna göre ders zili 28 Eylül’de çalacak. Ancak son günlerde artan terör olayları sadece turizmi değil ülkedeki eğitim sistemini de etkileyeceğini gösteriyor. Anadolu Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven bu noktada çarpıcı bir iddiada bulundu. GÜVENLİK ENDİŞESİ VAR Taşımalı eğitimin yüzde 80’inin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yapıldığını belirten Güven, “Bunun yanında resmiyete dökülmeyen taşımalı eğitimci sorunumuz var. Köy okullarında lojman yok. İlçelerde dahi öğretmenler hem güvenlik nedeniyle hem de diğer koşullar nedeniyle görev yaptığı köyde kalmıyor. Bunun yerine şehir merkezlerinde kalmayı tercih ediyorlar” dedi. Artan terör olaylarına bağlı olarak öğretmenler içinde güvenlik endişesi doğduğunu ifade eden Güven, bu nedenle öğretmenlerin evinden çıkmakta bile sorun yaşadığını kaydetti.
ÖĞRETMENLER TEHDİT ALTINDA
Güven, “Öğretmenlerden de bu yönde çok sayıda mail alıyorum. Öğretmenler dolaba kaldırılmış çözüm süreciyle birlikte kendilerini tehdit altında hissettiklerini ve bölgeye dönmek istemediklerini belirtiyor. Hatta kimileri ücretsiz izin almayı veya istifa etmeyi düşünüyor. Mevcut tablo böyle devam etmesi halinde okullar 28 Eylül’de de açılmayabilir” diye konuştu. SORUN
ÇÖZÜLMEDEN OKULLAR AÇILMAMALI
Okulların açılmasıyla birlikte sorun daha da derinleşeceğine dikkat çeken Güven, “Hatta okulların bu durumda açılamayacağı ve güvenliğin sağlanamayacağına dair bölgedeki vali ve kaymakamların hükümete bildirdiğini biliyoruz. Yani ertelenme isteği aslında turizmle alakalı olmayıp artan güvenlik endişesine bağlı olduğunu görüyoruz. Ne kadar geç açılırsa biraz daha zaman kazanmış oluruz düşüncesi hakim. Bize göre de öğrenci, öğretmen ve okulların can güvenliği sağlanmadan eğitim başlamamalı” ifadelerini kullandı. 
EĞİTİME DAHA ÇOK YATIRIM Güven şöyle devam etti: “7 Haziran’dan sonra başlayan savaş ortamının siyasi bir tercih olduğu algısı var. Buna bende katılıyorum. O nedenle sorunu yine siyaset çözecek. Bu noktada diyalog kurmak zorunda. Biz evlatlarımızın ne şehit olmasını ne de dağa çıkmasını istiyoruz. Bu kadar insan dağa çıkıyorsa belli ki eğitimde ciddi eksikliklerimiz var. İnsanlara eli ekmek tutacak nitelikli eğitim veremediğimiz için insanlar dağa çıkıyor. Sadece eğitimde anadili ve dağıttığımız sosyal yardımı konuştuk. Halbuki yapılacak en büyük yardım evlatlarımızı meslek sahibi yapmaktır. 10 yıldır bazı branşlarda 15 tane bile mesleki ve teknik öğretmen atamamışız. Dolayısıyla gençler mesleksiz bırakıldığı gibi teröre malzeme oldular. Burada devletin sorumluluğu var. Eğitime daha çok yatırım yapılmalı. Gerekli yatırım yapılsaydı ne terör böyle beslenebilirdi ne de bugün şehit haberlerini konuşurduk.”


Haber Yeni Rota