Özel bir hastanede ortopedi uzmanı Prof. Dr. Erdal Cila, yaptığı yazılı açıklamada, eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte gündeme gelen "ağır okul çantası sorununa" dikkati çekti.

 Cila, kendi dönemlerindeki gibi elde taşınan çantaların bulunmadığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

 "Şimdi çocuklarımız genellikle sırt çantalarıyla okula gidip geliyorlar. Eskiye göre bu daha iyi, fakat ağırlıkları ve risk aynı. Taşıma şekli değişince ağırlıklarda değişiyor gibi görünüyor. Bu da çocuklarda en çok bel ve sırt ağrılarına yol açıyor. Yapılan araştırmalarda ilkokul çağındaki her 100 çocuktan 30'unda bel ve sırt ağrısı saptanmış. Buradaki en önemli nokta, çantanın ağırlığı. Bunun için mümkün olduğu kadar bu ağırlıkları azaltmaya çalışmalı, önlemler alınmalı."

 Burada çocuk kadar aileye de iş düştüğünü vurgulayan Cila, şu bilgileri paylaştı:

 "Ailenin ilgisi önemli. Zaman zaman çantaları kontrol edip gereksiz şeyleri çıkarmakta fayda var. Bazı okullardaki gibi çocuklara dolap imkanı sağlanıp tüm kitap defterleri taşımalarının önüne geçilebilse yararlı olur. Çocukların bel, sırt ağrısı yaşamaması için çantalar iyice hafifletilmeli. Çanta ağırlığı çocuğun kilosunun yüzde 10'undan fazla olmamalı. Yani 40 kilo ağırlığındaki bir çocuğun çantası en fazla 4 kilo almalı. Çantanın tek ya da çift askılı kullanımında ağırlık açısından bir fark bulunamamış. Askıların çok sıkı olması da iyi değil, bu kez çocuk omuzları geriye doğru atacak şekilde yürüyecek. Bol gözlü çantaları öneriyoruz ancak bunda da sıkıntı içindekiler unutuluyor, her gün gerekmeyenler bile okula götürülüp getiriliyor. İyi haber bu durumların kalıcı hasara yol açtığı bulgusu yok, daha çok günlük ağrılar olarak karşımıza çıkıyor. Ama bu ağrılar çocuğun okula gitme isteğini kıracak, başarısını etkileyecek durumlar. Dolayısıyla bu ağrıları engellememiz lazım” dedi.

Trthaber.com