Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanlar toplantısı 81 ilin şube başkanlarını katılımı ile Adıyaman’da gerçekleştirildi.

Grand Adıyaman’da düzenlenen programa Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Belediye Başkan Vekili Hasan Demir, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, AİLEM-DER Adıyaman İl Başkanı ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi E.Soydan Doğru, İşitmen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü İşitmen, Polat Doğalgaz ve Yapı Market Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Polat, 80 ilden gelen şube başkanları ile sanayici ve işadamları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Adıyaman Şube Başkanı Şerif Yıldırım, Adıyaman’ın doğunun ve batının kavşak noktasında olduğunu belirterek, “Adıyaman son 12 yılda önemli yatırımlara ev sahipliği yapmış ancak, yatırım anlamında daha çok eksikliklerimiz bulunmaktadır. Adıyaman huzurunu ve hoşgörünün kentidir. Teşvik konusunda da Adıyaman’ın 5. bölgede olması il ekonomisine çok ciddi zarar vermekte ve mağdur edilmektedir” dedi.

Adıyaman Belediye Başkanvekili Hasan Demir ise konuşmasında, Adıyaman’ın ‘huzur şehri’ olduğunu ve bunun diyetini beklediklerini belirterek, Adıyaman’ın terör belasıyla özleştirmek isteyenlerin olduğunu fakat amaçlarına ulaşılamadığını ifade etti.

Adıyaman gibi güzide bir şehre gelmenin mutluluğunu yaşadığını belirten MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, gündeme dair mesajlar verdi. Olpak, Avrupa Birliği’nin en büyük 5. ticaret ortağıyız. İhracatımızın yaklaşık yüzde 50’sini Avrupa Birliği’ne yapıyoruz. Aramızdaki ekonomik ilişkileri son derece önemsiyoruz. Fakat Avrupa Birliği’nin bu diplomatlarının taleplerini, yada siyasilerinin taleplerini bu noktadaki zorlaştırıcı engellerini de gerçekten anlamakta zorluk çekiyoruz. Bir ülkede alçakça terör saldırıları düzenlenir iken, masum insanları hedef alan canlı bomba eylemleri yapılır iken, halkın huzurunu sağlamaya çalışan güvenlik görevlileri şehit edilirken o ülkeden terörle mücadele yasasında bir vize muafiyetiyle ilgili görüşme içerisinde değişiklik talep etmek ne samimi nede tutarlı bir istektir” dedi.

Ekonomik verileri de değerlendiren Olpak, “2016 yılının neredeyse ortasını yakaladığımız bu günlerde ekonomik açıdan bakıldığında aşağıda bir takım problemleri yaşamakla birlikte makro planda ekonomik verilerin olumlu olduğunu ifade etmek isterim. Özellikle büyümenin motoru olan sanayi sektöründe bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 1 buçukluk bir artış, geçen yıla göre yüzde 4.7’lik bir artışla karşı karşıyayız. Cari açığımızda bir iyileşme var. Nisan enflasyonu son üç yılın en dip noktasına geriledi. Bizimde MÜSİAD olarak bir Samiks (Satın Alma Müdürleri Endeksimiz) var. Geçtiğimiz ay Elazığ’da açıkladık. Orada da bir önceki aya göre endeksimiz 4.4 puanlık bir artış gösterdi. Bunlar olumlu yanlar. Elbette olumsuz gördüğümüz yanları da ifade ediyoruz. Fakat biz bunları yeterli görmüyoruz. Bu noktada durmamamız gerektiği kanaatindeyiz. Çünkü aşmamız gereken daha büyük mesafeler, gerçekleştirmemiz gereken yeni atılımlarımız var” diye konuştu.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, “Adıyaman’ın yüzyıllardır dil, din, ırk ayrımı yapılmadan herkesin birlik ve beraberlik duyguları içinde yaşamayı başardığını dile getirerek “Adıyaman, Anadolu'nun en eski yerleşim birimlerinden biri olup, insanoğlunun yeryüzüne ayak bastığı zamandan beri tarih sahnesinde yerini almıştır. Adıyaman ilimiz, gerek tarihsel ve kültürel yapısı, gerek ekonomik, ticaret ve sanayi alanındaki yatırımlar ve hizmetler, gerekse de sosyal ve kültürel alanlarda sağlamış olduğu atılımlar ile son dönemlerde Anadolu’nun gelişen ve değişen yüzü olmuştur. Adıyaman, artık yeni yatırımlar ve sanayi tesisleri ile anılmaktadır. Bizler de sanayicilerimiz için daha iyi bir yatırım ortamı hazırlanması konusunda Valilik olarak her türlü gayreti gösteriyoruz. Merkez Organize Sanayi Bölgemizle birlikte Kâhta, Besni ve Gölbaşı ilçelerimizde de birer Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Mermer Sektöründe yüksek bir potansiyele sahip olan Adıyaman’da Mermer İşletmecilerimize çok daha güzel bir ortamda ürünlerini işletmeleri için Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz yatırım programına alınmıştır” dedi.

Adıyaman’ın bir tarım kenti olduğunu kaydeden Vali Demirtaş, “Adıyaman’ın sanayisi de tarıma bağlı olarak gelişme göstermektedir. Adıyaman çiftçisinin istikbalinin de sulama projelerine bağlı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle temelini attığımız çok önemli barajlarımızın yapımı devam etmektedir. Bu projeler ilimizin sosyo-ekonomik yapısına ciddi katkılar sağlayacaktır. Projelerin bitimi ile birlikte ilimizde 1 Milyon 200 Bin Dekar arazi suyun bereketine kavuşmuş olacaktır. İşadamlarımızın kentimiz de çeşitli sektörlerde yapacakları birçok yatırımın olduğunu da bilmelerini istiyoruz. Genç ve dinamik iş gücü, güçlü ulaşım ağı ve cazibesi her geçen gün artan bir iliz. Yatırımcıların istediği istikrar ve güven ortamı ilimizde fazlasıyla mevcuttur” dedi.

 Konuşmaların ardından Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak’a Adıyaman’da dokunan el dokuması halı hediye etti.