Mesleki kazaların önüne geçmek için çıkartılan genelge ile tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlara mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirildi. 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışamayacak. Bu kapsamda Adıyaman’da inşaatlarda çalışan kişilere yönelik mesleki yeterlilik sınavı açıldı.
İş sağlığı ve güvenliği ortamın iyileştirilmesi, iş kazanlarının önlenmesi, verimlilik ve kalitenin arttırılması amacıyla, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununa 6645 sayılı kanun ile eklenen ve yürürlüğe giren hükümler çerçevesinde tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale getirildi. Sınava giren ve kazanan kişilerin sınav ve belge ücretleri işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.
Mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacak. Söz konusu meslekler için 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren, mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişileri çalıştırdığı tespit edilen işveren veya işveren vekillerine idari para cezası uygulanacak.
Adıyaman Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi İnşaat Teknolojisi Öğretmeni Mustafa Işık Bulanoğlu, “Mesleki yeterlilik sınavı üç aşamadan oluşuyor. Önce 30 sorudan oluşan teorik sınav yapıyoruz. Bu sınavda 7 adet iş güvenliği sorusu, 23 mesleki soru soruluyor. 30 sorudan 18’ini doğru cevaplayan bu sınavı geçiyor. Bunun ardından 10 dakikalık mülakat sınavı yapıyoruz. Bunun ardından alanda yaklaşık 4 saat uygulama gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.