Terör örgütü tarafından patlayıcı olarak kullanılan nitrat gübrenin satışının yasaklanmasının ardından hükümet harekete geçti. Kimyasal gübrenin yerine organik biyolojik gübrenin kullanılması için başlatılan çalışmaları çiftçiler memnuniyetle karşıladı.
Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan, biyolojik gübrenin kimyasal gübreden daha faydalı olduğuna işaret ederek, “Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın biyolojik gübreyle ilgili açıklamaları biz çiftçiler arasında memnuniyetle karşılanmıştır.Neticede kimyasal gübre kullanımı zamanla toprakları çoraklaştırıp verimsiz hale dönüştürmekte ve kaliteyi düşürmektedir. Başbakanımızın açıklamasında belirtmiş olduğu gibi gübrede KDV’nin düşürülmesi oldukça yerinde bir karar olup, biyolojik gübre kullanımını arttıracak ve zamanla tamamen organik tarıma geçiş sağlanıp daha sağlıklı besinler üretilecektir.
Biyolojik gübreyle toprağın canlılığı korunmakta ve çocuklarımızın tabağından zehir uzak tutulacaktır. Organik gübre kullanarak biyolojik çeşitlilik korunmakta ve böylece kanser riski azaltılmış olmaktadır” dedi.
Üretimde biyolojik gübrenin bir çok faydasının olduğunu sözlerine ekleyen Şahan, “Ürünün kalitesini ve miktarını arttıracak, zararlı böceklere karşı bitkiye dayanıklılık verecek bitkinin büyümesini, çiçek açmasını ve meyve vermesini hızlandıracak,toprak yapısını geliştirip ve dinlendirecek kök oluşumu ve gelişimini hızlandıracaktır. Gelişmiş ülkeler suni gübrelemeyi azaltıp mümkün olduğunca organik gübrelemeye ağırlık vermişler ve hatta suni gübrelemeyi tamamıyla yasaklamış ülkeler mevcuttur.
Ayrıca Kimyasal gübre kullanımının yasaklanması ,hain terör örgütlerinin eylemlerinde kullanılmasının da önüne geçilmiş oyacaktır” ifadelerini kullandı.
Adıyaman Cihan Haber