Besni Kaymakamı Çağlayan Kaya, ilçemizin batıdaki birçok ilçeden ileri seviyede olduğunu söyleyerek; “Besni’de özellikle kız çocuklarının okula teşvik edildiğini görmek beni son derece mutlu etti” dedi.

Besni İlçe Emniyet Müdürü Cemal Avan ile birlikte gazetemizi ziyaret eden Kaymakam Çağlayan Kaya, Besni’de yaptığı incelemelerde ilçenin hazine gibi olduğunu söyleyerek; “4 yıldır doğuda görev yapıyorum. Besni’yi araştırdığımda buranın birçok özelliğinin Türkiye standartları üzerinde olduğunu ve hatta batıdaki birçok ilçeden çok daha ileri seviyede olduğunu gördüm.  İlçeye geleli 2 hafta oldu. 2 hafta boyunca her gün daha fazla şaşırdığım hadiseler oluyor ve bundan da son derece mutlu oluyorum. Besni’de eğitime batıdaki birçok ilçeden bile daha bilinçli ve daha önem veren halkla karşılaştım. Özellikle kız çocuklarının okula teşvik edilmesi beni son derece mutlu etti. Bildiğim kadarıyla şu anda kız çocuklarımızın okuma oranı %90’ın üzerinde.

Bunun yanında yine Eğitim Bayramı Türkiye’de ve dünyada sadece ilçemizde oluyor. Bunu da eğitime verilen önemin ayrı bir ürünü olarak görüyorum. İlçede eğitim kalitesi zaten yüksek, ama bunu daha yüksek seviyelere nasıl taşıyabiliriz bunun çalışmasını yapacağız. Mesela üniversite sınavlarında veya TEOG sınavlarında Türkiye birincilikleri olarak hedefimizi yüksek koyduk ve daha yükseklere taşımaya çalışacağız. Geldiğimiz günlerde ilçe merkezindeki okullarımızın bir kısmını gezdim. Fiziksel olarak eksikleri var ve bunlar tamamlanacak.

Besni’ye Fen Lisesi Düşünüyoruz

Şuanda eski Endüstri Meslek lisemiz var. Bence Besni’nin de en güzel yerlerinden birisi. Oranın bir an önce mutlaka değerlendirilmesi lazım. Ne yapabiliriz diye düşününce biz orayı yatılı Fen Lisesi Pansiyonu ve Fen Lisesi olarak düşünüyoruz. Çünkü manzarası güzel ve ağaçlandırması müthiş. Burada bir Fen Lisesi yapılabilir. Bunu hayırseverlerimizle de görüşeceğiz.

Bunun yanında gezdiğim birçok okula bir hayırseverin isminin verildiğini gördük ve öğrendik ki hepsini bir esnafımız, iş adamımız yaptırmış. Türkiye’nin birçok ilçesinde böyle eğitime önem veren iş adamları bulabilir miyiz diye düşünüyorum. Mesela fen lisesini yaptıralım, Milli Eğitim Bakanlığına mı bu projeyi sunalım, yoksa hayırseverlerle mi deyince, birçok kişi bizim Besnili iş adamlarımız bu konuda hassastır. Söylenirse hiçbir şekilde hayır denilmez dediler. Bundan dolayı da son derece mutlu olduk. Birkaç okulda eksiğimiz var, onları tamamlarsak eğitimden yana bir problem olacağını düşünmüyorum. Zaten halkımız bilinçli, bunu anlatacak değiliz.

Besni’de Tarımı Profesyonelleştireceğiz

Bunun yanında Besni’de tarım olarak inanılmaz verimli topraklar var. Hani bir söz vardır ya, dağına göre tipisini vermişler diye. İnsanımız çalışkan ve gayretli olunca, Allah’ta ona göre bereketini Besni’ye yağdırmış. Şimdi bakıyorsunuz fıstığıyla, ceviziyle, mısırıyla, arpasıyla, buğdayıyla, her türlü kuru bakliyatıyla ve meyve sebzesiyle gerçekten bereketli topraklarımız var. Yalnız su problemi var. Sulamada özellikle elektrik başlı başına bir problem. Bunun çözümü noktasında neler yapılabilire bakarak mutlaka çalışmalarımız olacak. Besni’de tarımı profesyonelleştireceğiz. Bunun mutlaka çalışmaları ve fizibilitesi yapılacaktır.

Besni’ye Termal Turizmi Kazandırma Adına Çalışmalarımız Olacak

Bunun yanında ilçemizde zemin etüdü araştırması yapıp, termal suyla ilgili bir çalışma yaptırmayı düşünüyorum ve inanıyorum ki mutlaka bir sıcak su havzası mevcuttur. Eğer oda olursa buraya bir termal turizm kazandırma adına çalışmalarımız olacak. Özellikle çocuklarımız ve ailelerimizin yazları sıcak havada gidebilecekleri açık hava veya kapalı hava havuzları mevcut değil. Bunlarla ilgili çalışmalarımız olacak. Gölbaşı örneğini gördük, çok güzel bir tesis olmuş. Aynısını bize ilçemize de kazandırmak isteriz. Tabi bunun yanında güneş enerjisi alanında çalışmalarımız olacak. Çünkü elektrik başlı başına sorun olunca bunun telafisi ancak değişik projelerle olacaktır. Sulama problemi sorunu olduğundan bir yıllık kayıp Besni’ye 2 veya 3 yıllık kayıp olarak yansır.

Besni Üzümünün ve Biberinin Patentinin Alınması Lazım

Bir ili veya bir ilçeyi telaffuz ettiğinizde aklınıza oraya özgü bir şey gelir. Mesela Diyarbakır karpuzuyla ünlüdür. Yemekleriyle, sebzeleriyle, meyveleriyle ön plana çıkan iller ve ilçeler vardır. Besni deyince de akla üzüm gelir. Hızlı bir şekilde mutlaka Besni üzümünün patentinin alınması lazım. Bununla ilgili bir çalışmamız oldu. Türk Patent Enstitüsü başkanıyla görüşerek, Besni üzümünün patentini alma yoluna gideceğiz. Bunun yanında meşhur bir biber var. Bu biberin de patentinin alınması lazım. Çünkü bunlar markadır. Bunlar alındığı zaman Türkiye piyasasına açılması ve tanıtımı daha kolay olur.

Turizm alanında ne yapabiliriz, bununla ilgili mutlaka çalışmalarımız olacaktır. Bildiğim kadarıyla Besni’de Antik kent keşfedilmiş. Suvarlı tarafında bir yer. Oranın bir çalışmasını yapıp Kültür Koruma Tabiatları Kuruluyla bir görüşmemiz olacak. Oranın güvenliğinin sağlanması ve tarihi kapsama alınarak tescil edilmesiyle ilgili bir çalışmamız olacak. Yani Besni başlı başına Besni bir hazine. Tabi bununda bilincinde olan bir halk var. Bu açıdan çok şanslıyız. İş adamlarımız ve esnaflarımız çok değerli insanlar. Bazı iş adamlarımız zengin olup varlık sahibi olunca memleketini unutabiliyor ama ben Besni’de tam tersi bir özellik gördüm. Kazandıkça Besni’yi daha çok hatırlıyorlar. Bu gerçekten Besni için büyük bir kazanımdır. İnşallah el birliği içerisinde Besni’mizi daha güzel yerlere taşıma çalışması gayreti içersinde olacağız. Besni’yi sivil toplum kuruluşlarımız, basın mensuplarımız, belediyelerimiz, kurumlarımız ve esnaflarımızla beraber iyi yerlere getirmeyi düşünüyoruz” dedi.