“Besni Belediye Başkanına Şok Soruşturma”  isimli haberimiz sonrası gazetemizi Basın Konseyi’ne şikayet eden Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk’e bir şok kararda Basın Konseyi Yüksek Kurulu'ndan geldi.

Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk’ün avukatı Vedat Yalçın 13.08.2018 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunda bu haberin yanıltıcı olduğunu; söz konusu gazete ve internet sitesinde Başkan Öztürk hakkında aşağılayıcı ve iftira niteliğinde yayın yapıldığını, ayrıca bazı haberlerde ise belediye başkanının resimlerden montajla çıkarılarak haber yapıldığını belirterek gazetemizi basın konseyine şikayet etmiştir.

Ancak Basın Konseyi Yüksek Kurulu 3 Ekim 2018 tarihindeki toplantısında OYBİRLİĞİ ile aldığı kararında,

Gazetemizde yayınlanan “‘Besni Belediye Başkanına şok soruşturma’ haberi yargı kararına dayanmaktadır, belgelidir. Haberde yargı kararına sadık kalınmış, kullanılan ifadeler bu karar metninden alınmıştır. Bu noktada, gerçeğe aykırılık söz konusu değildir.” Denilmiştir.

Karar ve sonuç bölümünde ise şu ifadelere yer verilmiştir;

Şikayet konusu olayda taraflar bir ilçenin belediye başkanı ile o ilçedeki yayımlanan gazete sahibidir. Şikayetçi, gazeteciyi kendisi hakkında ya aleyhte haber yapmak ya da yok saymakla suçlamaktadır.

HABERDE GERÇEĞE AYKIRILIK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR, HABER YARGI KARARINA DAYANMAKTADIR

Şikayet konusu edilen ‘Besni Belediye Başkanına şok soruşturma’ haberi yargı kararına dayanmaktadır, belgelidir. Haberde yargı kararına sadık kalınmış, kullanılan ifadeler bu karar metninden alınmıştır. Bu noktada, gerçeğe aykırılık söz konusu değildir.

HABERİN MAKSATLI VE ABARTILI YAYINLANDIĞI ŞİKAYETİ DE MESNETSİZDİR. HABER GÜNCEL VE KAMU YARARINADIR

Soruşturmanın eski olduğu, haberin maksatlı ve abartılı yayınlandığı şikayeti de mesnetsizdir. Soruşturma önceden başlatılmış olsa da yeni bir yargı kararı söz konusudur. Bir yıl önce başladığı belirtilen soruşturma yeni gelişmeyle güncellik kazanmıştır. Ayrıca habercilikte ‘İsa’nın 2000 yıl önce çarmıha gerildiği bilinmiyor ve yeni ortaya çıkmışsa, haberdir” kuralı vardır. Bu bakımdan, haberin güncel ve kamu yararına olduğu da söylenebilir.

GAZETENİN BELEDİYE BAŞKANININ HER FAALİYETİNE, ADINA VE FOTOĞRAFINA YER VERME ZORUNLULUĞU YOKTUR

Şikayet edilenin sahibi olduğu Besni Güncel Gazetesinin, şikayet eden belediye başkanının her faaliyetine, adına ve fotoğrafına yer vermek zorunluluğu yoktur. Yayın politikasını kendisi tayin eder; Basın Meslek İlkelerine uymak kaydıyla, hangi haberleri, nasıl vereceği konusundaki tercihi de okuyucusu ile kendisini ilgilendirir. İlçede iki gazete daha yayımlandığı için ‘halkın haber alma özgürlüğü’ açısından bir sorun bulunmamaktadır.

Bu nedenlerle, 2 Ağustos 2018 tarihli haberin yapılmasında ve verilmesinde bir etik ihlal görülmemiştir.

Belirtilen bu nedenlerle Basın Konseyi Yüksek kurulu aldığı kararda şu ifadelere yer vermiştir.

Besni Güncel gazetesi sahibi, Emin Soydan Doğru hakkında başvuruda ‘Besni Belediye Başkanına şok soruşturma’ haberi için oybirliği ile ‘Şikayetin Yersizliği’; toplu fotoğrafta şikayetçinin silinerek haberde kullanılması için de yine oybirliği ile ‘Uyarı’ kararı verdi.