Önümüzdeki dönemde et fiyatlarının yüksek olma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden kasap esnafı Yusuf Tekin Rençber, O da Kurban Bayramı’nın piyasaya et olarak dönüşüyle alakalıdır. Yüzde 20’ye yakın artış söz konusu” dedi.

Kasap esnafı Yusuf Tekin Rençber, 2015’in ikinci yarısında et üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 20 civarında bir artış gösterdiğini belirterek, bu artışın nedeni incelendiğinde fiyatların yükselmesinin damızlık hayvan kesiminde artışı da beraberinde getirdiğini söyleyerek, “Önümüzdeki çeyrekte de önemli bir artış gözlenecek. O da Kurban Bayramı’nın piyasaya et olarak dönüşüyle alakalıdır. Orada da bir artış görünecek, bunu da ifade etmiş olayım. Yüzde 20’ye yakın artış söz konusu. İster istemez buna da etki edecek. Vatandaş 2 ­3 bin liraya hisseye mi gireyim yoksa 500 ile bin lira arasında koç alayım keseyim mi? Bunun cevabını verecek olan ibadetin sahibinin kendisi” diye konuştu.

Et tüketiminin büyük bir kısmının büyükbaş hayvancılıktan karşılandığını belirten kasap esnafı Yusuf Tekin Rençber, Türkiye’nin et ihtiyacının şu anda yüzde 10’luk bir bölümünün küçükbaş hayvandan sağlandığını, et fiyatlarının azalması için küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini ileri sürerek, “Büyükbaş hayvanların fiyatlarındaki yükselişin biraz daha yüksek olacağı görünüyor. Ama doğrudan alıcı ve satıcının anlaştığı noktada teşekkül ediyor. Vatandaşların bu sene pazarlığı biraz daha sıkı yapmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla vatandaşların et fiyatlarındaki artış nedeniyle endişelenmeye başladığını belirten Yusuf Tekin Rençber, “300 kilo ağırlığında bir hayvan almaya kalktığımızda, pay oranı kurban edilecekse bunun hakikaten ortalama ikinci el otomobil fiyatına gittiğini ben de söylerim” dedi.

2013 ­2014 yıllarında besicilerin yani üreticilerin beslenecek hayvan konusunda sıkıntıyla karşılaştığını, bu nedenle ithalatın kısıtlandığını, bu kısıtlamanın kaldırılması ve ithalatın serbest bırakılmasını ifade ettiğini kaydeden Yusuf Tekin Rençber, şöyle dedi; “Bu yapılmazsa ne olur diye sordular? Bu yapılmazsa 2010’daki gibi et ithalatına gider dedim. Et ithalatının ne vatandaşa faydası olur ne de esnafa faydası olur. O ürünler donmuş ürünler, onlar ne zaman kesilmiş 3­4­5 ay önce kesilmiş, dondurulmuş ürünler, bizim Et ve Süt Kurumu marifetiyle yapılan ithalatın konusu bu. Ben yemem, müşterime alıp da sunmam.”

2010 yılında yapılan ithalatta çoğu kasabın ithal eti tercih etmediğini ifade eden Yusuf Tekin Rençber, kasapların yerli üreticinin ürünlerini alıp sattığını dile getirerek, 2010 yılında et fiyatları 17­18 lira gibi rakamlara çıkınca devletin radikal kararlar almak zorunda olduğunu belirterek, “Et ithalatı başladı. İthalat başlayınca piyasalar 14­15 lira aralığına geriledi, işlem normale döndü. Biz de yerli üreticiden ihtiyacımızı karşıladık. Sanayici gibi yurt dışından almadık. Oradaki kesimle Türkiye’de depolara gelişinin arasında bir hafta 10 günlük zaman dilimine ihtiyaç duyuluyordu. 10 gün önce kesilen eti tezgahımda satamam. Bizim satışımıza uygun değil, onlar sanayide kullanacak, yemek yapacak. Bugün Et ve Süt Kurumu’ndan alacaklar hem de çok iyi fiyata alacaklar sanayide kullanacaklar. Bize faydası ne olacak? Büyük alıcılar piyasadan ihtiyaçlarını karşılamayıp et ve süt üretiminden karşıladığından piyasa bir nebze ferahlayacak. Fiyatlar da istenilen noktaya, ön görülen noktaya gelecek. Bu da etiketlere yansıyacak. İlk işaretleri gördük, bir iki lira geri geldi” diye konuştu.