Farklı tutarda ödenecek 
Memurlar 2007 yılında yayımlanan Başbakanlık genelgesiyle maaş promosyonu almaya başlamıştı. Aynı hakkı emekliler de talep ediyordu. Tartışmalar, AK Parti’nin konuyu seçim beyannamesine taşımasıyla ciddiyet kazanmıştı. Yıllardır süren mücadelede mutlu son yakın. Bankalarla anlaşma sağlandı. Sadece imzaların atılması kaldı. Tarafların vardığı anlaşmaya göre; her emekliye farklı tutarda promosyon ödenecek.

Yıl sonuna hesaplarda 
SGK ile bankalar arasında varılan anlaşmaya göre; emeklilere 3 yıllığına ödenecek toplam promosyon tutarı 450 ile 900 lira arasında değişecek. Promosyon miktarında emeklilerin aylıkları belirleyici olacak. Yani aylığı yüksek olan emeklilere daha yüksek promosyon verilecek. Emeklilere promosyon kapsamında toplu olarak 3 yıllık ödemenin yapılması ve ilk ödemelerin bu yılın sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor.

152 milyarı bankaya yatıyor 
Milyonlarca emekliye müjdeyi vermek ise yeni Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na kısmet olacak. SGK tarafından 2015’te 485 bin 410’u yaşlılık, 11 bin 847’si malullük/vazife malullüğü olmak üzere toplam 497 bin 257 kişiye emekli aylığı bağlanmıştı. Sisteme yeni dahil olanlarla birlikte geçen yıl emeklilere aylıkları kapsamında toplam 152 milyar lira ödeme, bankalar aracılığıyla yapılmıştı.

Kıdemli sistem olacak
Promosyon tutarını bu iki kriter belirleyecek. Bu kriterlerden biri emekliye ödenen maaş, diğeri de emeklilerin paralarını bankada tutma süresi olacak. Maaşı yüksek olanla parasını bankada daha uzun tutan fazla promosyon alacak. Maaşa göre; 4 ayrı kademe oluşturuldu. Bu kademeler de ‘500 TL’nin altında maaş alanlar’, ‘500-1000 TL arası maaş alanlar’, ‘1000-2000 lira arası maaş alanlar’ ve ‘2000 lira üstü maaş alanlar’ şeklinde belirlendi.
posta.com.tr