Adıyaman Üniversitesi Besni Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mücahit Çelik, teşviklerin hangi alanlarda kullanılması gerektiğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Teşviklerle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Adıyaman Üniversitesi Besni Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mücahit Çelik, “Türkiye son zamanlarda her kesin malumu, çeşitli ajanslar aracılığıyla belli teşvikler kullandırmaktadır. Bu teşviklerin doğru bir şekilde kullanılması elbette ki önemlidir. Zaten bu bağlamdan özellikle de bazı teşviklerin kullandırılmasından önce bazı eğitimlere şart koşulmaktadır. Buraya kadar her şey yolunda ve olabildiğince doğrudur. Ancak Teşviklerin hangi alanlarda kullanılması gerektiği konusu düzenlenmeye ihtiyaç duymaktadır.

Desteklerin mikro kredi çerçevesinde kullanılması ve toplumun ticaretle uğraşmak isteyen kesime can suyu şeklinde tasarlanmasına diyecek bir sözüm yoktur. Sadece desteklerin, bölgesel ekonomik alt yapı analizleri yapılarak, kanalize edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye’deki her il, kalkınma ajansları tarafından verilen doğrudan destek programı kapsamında üniversiteler aracılığıyla ekonomik alt yapı açısından mercek altına alınmalıdır.

Yani mutlak üstünlükler teorisi yardımıyla her ilin güçlü ürün veya üretim yanları ortaya konulmalı ve bu desteklerin o yönde sevki sağlanmalıdır. Bu teşviklerin işe yaramasını daha da verimli hale getirecektir.

Adıyaman’ın ekonomik yapısı için yapılan analiz sonucunda, örneğin 20 adet yemek sektöründe, 30 saç tasarım, 50 fırın gibi işletmeye ihtiyaç duyulduğunun ortaya çıktığını var sayalım. Bu durumda, durum analizine bakılarak yeni bir fırın ve buna benzer yerlerin desteklenmesi gerekiyor mu sorusuna cevap verilebilir. Eğer gerekmiyorsa, yani bu ilde yeterince fırın varsa bir yenisinin açılması, hem destek olarak kullanıma sunulan kaynağın israf edilmesine hem de girişimcinin kıt kaynağının heba edilmesine katkı sağlandığını ifade etmeye çalışıyorum. Bu yüzden bu desteklerin dağıtımının sektörel olarak ve bilimsel olarak yönlendirilmesi gerekiyor. Kaynak dağıtmak maharet olarak görülmemeli aksine dağıtılan kaynağın, kaynağın kullanıldığı ilin ekonomik hayatına uzun süreli katkı sağlaması önemsenmelidir.

Mevzuatta (KOSGEB) yapılan araştırmada ile göre destelenecek sektörler belirlenmemiştir. İlgili mevzuatlar daha çok desteklerin tanımları, kimler tarafından kullanılabileceği, ne kadar olduğu, nasıl kullanılabileceği ile ilgili kuralları içermektedir. İl bazında mevzuata hangi sektörlerin destekleneceğinin konulmasının faydalı olacağı kanaatindeyim.

Desteklerin daha etkin ve verimli, uzun vadede ekonomiye katkı sağlayabilecek hale getirilebilmesi için ilgili birimler tarafından bir an önce illerin sektörel kimlik çalışması yapılmalı ve desteklerin buna göre düzenlenmesi, dağıtılması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.