Okulda düzenlenen programa Besni Kaymakamı Ahmet Gencer, Savcı Emre Vurmaz, Hakim İbrahim Halil Bakır, Besni İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ferhat Aydın, Besni Garnizon Komutanı ve Askerlik Şube Başkanı Yüzbaşı Hakan Yonarkol, Besni İlçe Emniyet Müdürü Cemal Avan, Besni İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet Yazar, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Mersin Bölge Temsilcisi Emekli Albay Faik Karadeniz, CHP Besni İlçe Başkanı Hakan Kılınç, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit ve gazi aileleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Avşar; " Çanakkale Savaşı, Yenilmez Sanılan Emperyalist Güçlerin Üstesinden Gelinebileceğinin Kanıtlandığı Bir Mücadele Olmuştur"

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Besni Osman İsot Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nevzat Avşar; "Dünya savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 103.Yıldönümünü kutlamanın ve bu vatan için canlarını feda eden şehitlerimizin aziz ruhlarını yad etmek için toplanmış bulunuyoruz. Çanakkale Savaşı, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde belirleyici bir rol oynadığımız, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, kahramanlık ve fedakarlığın doruk noktasına ulaştığı, yenilmez sanılan emperyalist güçlerin de üstesinden gelinebileceğinin kanıtlandığı, bir mücadele olmuştur.

Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, bu milletin neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır. Tarih yazan değil, tarih yapan bir neslin, köklü bir milletin, asil bir halkın, bütün dünyayı şaşkına çeviren mücadelesidir Çanakkale.

Vatan uğrunda canlarını veren tüm şehitlerimizi andığımız bu anlamlı günde, düşmeyen sancak 57. Alay’ı, sessiz gecenin kahramanı Nusret Mayın Gemisi’ni, gizli darbenin başrol oyuncusu Mesudiye Zırhlısı’nı, Conkbayırı’ndaki şanlı direnişi, insanlığın savaşı yendiği Gelibolu’yu, efsaneleşen gerçek Koca Seyit’i, cesur yürek Yahya Çavuş’u, küçük kahraman Aleko’yu ve Kınalı Ali’yi hatırlamamak mümkün değildir!

Devletlerin ve milletlerin tarihlerinde geleceklerine yön veren kritik dönüm noktaları vardır. Çanakkale, Milli Mücadele, Kıbrıs, Terörle mücadele ve 15 Temmuz, milletçe yaşadığımız birer dönüm noktası hükmündedir..

Anadolu'yu kendimize yurt ettiğimiz günden bugüne, çevresinde düşmanın, içerisinde hainin eksik olmadığı bir coğrafyada ayakta kalmanın, hedeflere ulaşmanın zorluğunu milletçe idrak etmemiz gereken bir süreçten geçiyoruz. Sanmayın ki, yüz yıl önce Çanakkale’ye, hemen ardından Anadolu’nun dört bir köşesine, dönemin en güçlü ordularıyla, silahlarıyla, teknolojisiyle saldıranlar yaptıklarından pişman oldular.

Bugün millet olarak canımızla ve malımızla bir beka mücadelesi veriyoruz. Mehmetçiğimiz; inancımız, bayrağımız, vatan toprağımız uğrunda hiç çekinmeden varlığımızı feda edebileceğimizi, bütün dünyaya bir kere daha gösteriyor.

Biz, evinden şehit çıkmayan ailenin bulunmadığı bir milletiz. 100 yıldır ana gündemimiz şehitler bizim. Ana yüreklerine, eş yüreklerine, evlat yüreklerine kor gibi düşen bir acının hikayelerini yaşıyoruz millet olarak. Ömrünün baharında şahadet şerbetini yudumlayan her bir vatan evladı, adeta bizlere Rabbimizin şu müjdesini haykırıyor: “Allah yolunda öldürülenlere sakın ‘ölü’ demeyin. Onlar diridirler. Ancak siz bunu idrak edemezsiniz.

Mübarek şehitlerimizin ve yiğit gazilerimizin fedakarlıkları olmasaydı, değil bin yıl, bir yıl bile bu topraklarda tutunamazdık. Aziz şehitlerimiz yattıkları yerlerde şunu hissetmelidirler ki, temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan topraklarını, emanet ettikleri 80 milyon vatan evladı, altında doğduğu bu ay yıldızlı bayrağın dibinde ölmeyi, şereflerin en büyüğü saymaktadırlar.

Şehitlerimizi anmak onlara olan minnet borcumuzu hissetmek için toplandığımız bu anlamlı günde, sözlerime son verirken başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milli mücadele zincirimizin halkasında yer alan, vatan ve istiklal uğruna canlarını hiç düşünmeden veren, her bir şehidimizi, rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyor, sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum" dedi.

Avşar'ın konuşmasının ardından geçmişten bugüne Besnili şehitlerimizin sinevizyon gösterisi yapıldı. Okul öğretmenleri ve tarafından hazırlanan ve öğrenciler tarafından sergilenen Çanakkale ile ilgili tiyatro gösterimi katılımcılardan tam not aldı.

Daha sonra Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Mersin Bölge Temsilcisi Emekli Albay Faik Karadeniz, kermes düzenleyerek vakfa destek olan Besnili kadınlar adına Besni Kaymakamı Ahmet Gencer'e plaket ve madalya takdim etti. Ayrıca gelirini Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına bağışlamak üzere okullarında kermes düzenleyen okul müdürlerine de madalya ve plaketleri takdim edildi.

Besnililerin çok duyarlı bir halk olduğunu söyleyen Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Mersin Bölge Temsilcisi Emekli Albay Faik Karadeniz; "Besnili kadınlarımız yapmış oldukları kermesten elde edilen geliri vakfımıza bağışlamıştır. Ayrıca 3 okulumuz da aynı şekilde yapmış oldukları kermesten gelen bağışları vakfımıza vermişlerdir. Tabi bunun haricinde bu bölgedeki Kızilin köyü muhtarı ve imamı ile köy halkı topladıkları parayı vakfımıza bağışlamıştır.

Türkiye’nin her yerinden bize bu şekilde bağışlar oluyor ve herkes sorumlu oldukları bölgelere gidip, halkla beraber tanışarak kaynaşarak bu gönül bağını kuvvetlendiriyoruz. El birliği ile, güç birliği ile vakfımızı güçlendirmek için çaba sarf ediyoruz.

Bir millet için var olmanın en başta gelen unsuru vatan topraklarıdır. Çanakkale´de canları pahasına bu zaferi kazanan ve bu vatanı bizlere emanet eden başta ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum" dedi.

Kaymakam Gencer; "Bu Büyük Milletin Sırtı Hiçbir Zaman Yere Gelmeyecektir"

Karadeniz'den sonra konuşan Besni Kaymakamı Ahmet Gencer; "Bu toprakları bize vatan yapan, toprak altındaki kefensiz binlerce kahramanı andığımız, yad ettiğimiz bu anlamlı günde Besni'de son günlerde halkımızın ortaya koyduğu büyük bir dayanışma ruhunu büyük bir memnuniyet ve heyecanla bizim gibi, Adıyaman'da Türkiye'de takip etti.

Bu büyük milletin evlatları bu toprakların istiklaline ve istikbaline karşı ortaya çıkabilecek her türlü tehlikeye ve tehdide karşı dün dedeleri ve nineleri Çanakkale ile Kurtuluş Savaşında nasıl bir var olma şuuru ortaya koyduysa bugünde bayrağı, istiklali, namusu ve dini için geçmişte gösterilen fedakarlıkların ve kahramanlıkların aynısını göstermeye hazır olduğuna her gün şahit oluyoruz. Bu büyük milletin ve devletin sırtı hiçbir zaman yere gelmeyecektir. Bunun en büyük şahidi ve tanığı da bu büyük millettir.

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Mersin Bölge Temsilcisi Emekli Albay Faik Karadeniz'in takdim ettiği madalya ve plaketi Besnili fedakar kadınlarımız, Mehmetçiğimize bir nebze de olsa destek olabilme heyecanını taşıyan, okullarda kermesler düzenleyen öğrencilerimiz ile her zaman devletinin ve milletinin yanında yer alan Besni halkı adına kabul ediyorum" dedi.

Kaymakam Gencer'in konuşmasının ardından Besni'den Afrin'e mektup yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verildi. Daha sonra Kur'an-ı Kerim Tilaveti ve edilen duanın ardından program sona erdi.