Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu kapsamında seçilen pilot illerden Bursa, İzmir ve Antalya’da hedeflenen 5 bin aileye ulaşılamadı. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen projede, kayıt sayısını artırmak için yeni bir eylem planına başvurulacak. Annenin kazancının asgari ücretin iki katından az olması gerektiği kuralında, en son aydaki prime esas kazanca (PEK) değil, bildirilen son bir senedeki ortalama prime esas kazanca bakılacak. Projeden yararlanan, yeni doğan çocuğu için tekrar doğum iznine ayrılanlar anneler de ödeme almadan bekletilecek. İllerin kesin kayıt kotaları Antalya için bin 500, Bursa ve İzmir için ise bin 750 kişi ile sınırlı olacak. Kesin kayıt listelerinde yer alıp proje süresince hakkını kaybeden annelerin yerine kayıt tarihi ve sırasına göre yedek listelerden geçiş sağlanacak. 

ÜCRETSİZ İZİNDEKİLERE ÖNCELİK 

Çocuk bakımı, bakıcının evinde de yapılabilecek. Ücretli doğum iznindeki anneler izninin bitişini takip eden ay içerisinde başvurmaları, bakıcı istihdam etmeleri ve çalışma hayatına aktif olarak dönmeleri halinde hibeden yararlanmaya başlayacaklar. Ücretsiz doğum iznindeki anneler ise kayıtları izin sonrası yapılmak üzere öncelikliler listesine alınacak ve kayıt sıraları geldiğinde yedek listelerden önce işlem görecekler. Anneler başvurularının kabul edilmesi sonrası aylık 900 lira (300 euro) bakıcı desteğinden faydalanacak. Böylece anneler iş hayatına adapte olduğu gibi çocukların gelişim evresi de aksamayacak. 

 Sertifika şartı var

Faydalanıcı annelerin sertifikalı bakıcı istihdam etmeleri halinde 300 avro yerine 390 avro alması şeklindeki ekstra teşvik devam edilecek. Bu kapsamdaki sertifikaların 0-3 yaş grubunu kapsayan çocuk gelişimi sertifikası olması beklenecek. Lise ya da üniversitede çocuk gelişimi üzerine eğitim görenlerin diplomaları da bu kapsamda değerlendirilecek.

 

 

Güneş