Uzun zamandan beri kamuoyunu meşgul eden ve Adıyaman’ı da yakından ilgilendiren konu ile ilgili bugüne kadar herhangi bir somut adımın atılmaması ve zamanın daralması projenin iptal edildiği dedikodusunu da beraberinde getirdi.

2019 yerel seçimlerinde “Büyükşehir” düzenlemesinin uygulanabilmesi için, yasal çalışmanın 25 Mart 2018 tarihine kadar yapılması gerekiyor.

Proje ile 12 ilin daha büyük şehir statüsüne kavuşması planlanıyordu. AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı'nın üzerinde çalıştığı olası projede büyükşehir düzenlemesi için 500 bin kişilik nüfus kriteri esas alınacaktı. Bu durumda 2016 yılı sonu itibarıyla bu kriteri geçen Afyonkarahisar, Sivas, Adıyaman, Tokat, Zonguldak, Elazığ, Batman, Kütahya, Ağrı, Çorum, Osmaniye ve Çanakkale büyükşehir olmaya hak kazanacak.

BÜYÜKŞEHİR STATÜSÜ NELER GETİRECEK?

Tüm belde belediyeleri kapanacak ve merkeze bağlanacak. İllerdeki ‘Merkez ilçe’ statüsü son bulacak. İllerde belde belediyeleri ve köy muhtarlıkları kalkacak. Merkeze bağlı köyler de mahalleye dönüştürülecek. İl özel idareleri aracılığı ile verilen hizmetler kaynaklarıyla birlikte il belediyesine geçecek. Yerel seçimlerde kırsaldaki seçmen de il belediyesine oy atmış olacak.