Türkiye'de olduğu gibi Besni'de 15 Temmuz’u ikinci yılda ilk günkü birlik ruhuyla karşıladı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle Kaymakamlık binası önünde düzenlenen programa Besni Kaymakamı Ahmet Gencer, AK Parti Besni İlçe Başkanı Mustafa Çiğdem, MHP Besni İlçe Başkanı Hamdi Arslan, Besni Garnizon Komutanı Yüzbaşı Hakan Yonarkol, Cumhuriyet Savcısı Emre Vurmaz, Savcı Elif Yılmaz, Hakim İbrahim Halil Bakır, Suvarlı Belediye Başkanı Mehmet Korkmaz, Besni İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet Yazar, İl Genel Meclis üyeleri, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, okul müdürleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Sunuculuğunu Besni Osman İsot Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Hakan Cihangiroğlu'nun yaptığı program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra Haci Reşit Camii İmamı Nazif Canlı ve Resulullah Camii İmamı Seydir Sancar tarafından sela, Tuğsuzlar Camii Müezzini Muhammed Bıçak tarafından ise Kuran-ı Kerim Tilaveti yapıldı.

Tilavetin ardından Gözde Nurarslan isimli öğrenci tarafından okunan  15 Temmuz hain darbe girişimi ve 30 Kuş isimli şiirler katılımcılar tarafından büyük alkış aldı.

Programda Besni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz Fotoğraf Sergisi açıldı.

ARSLAN; "ALLAH BİZE BİR DAHA 15 TEMMUZ GİBİ BİR İHANET YAŞATMASIN"

Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri adına Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Haci Arslan bir konuşma yaptı. Arslan konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "2 yıl önce yaşanan bu kara gecenin yıldönümünde Besnili STK'lar olarak bizler de duygularımızı sizlerle paylaşmak istedik.

15 Temmuz gecesi ülkemiz çok önemli bir dönemeçten geçmiştir. Türk insanı yurdun dört bir yanında verdiği mücadele ile tarihin en önemli ve en kahramanca direnişlerinden birisini ortaya koymuştur.

Tıpkı kişiler gibi milletlerin de karakterleri vardır. Bizim milletimizin karakteri gerçek erdemlerle donatılmıştır. Bu erdemlerden biri de yeri geldiğinde vatanını korumak için canından vazgeçmeyi göze alabilmektir. Türk Milleti bu yüksek karakteri, yüzyıllara uzanan benzer destanları çok kez görmüştür. Son olarak ta 15 Temmuz da bu destanı yeniden yazmıştır.

Üzerimizde hain emelleri olan şer odakları, bizlere diz çöktürerek,  yine yüz yıllık antlaşmalara imza attırmak amacında idiler. Türk milletinin özgürlüğüne, bağımsızlığına, huzur ve refahına göz diken hainler ve bunların maşaları olan kiralık katiller tarih sahnesinde daima var olmuş ve olacaklardır. Bu nedenle daima tedbirli olmalıyız. Çünkü bunlar kendi vatandaşlarına silah doğrultacak kadar hainler.

Bu hainler 15 Temmuzda silahlarla halkın direncini kırmaya çalışıyordu. Ama bilmiyorlardı ki, canını hiçe sayarak, tankların önünde duran isimsiz kahramanların iman gücünün kırılamayacağını ve bilmiyorlardı tank ve silahlar karşısında, silahsız sadece iman gücü ile duran, vatan müdafaası için, şehit olmak için dimdik duran milletin inancının onlar için nelere mal olacağını...

Her zaman olduğu gibi asil Türk Milleti yaşlısıyla genciyle, kadınıyla, Başkomutanın çağrısıyla indi meydana, sahip çıktı hakka, al bayrağa, aziz vatana. Milyonlar indi meydana, Türk'ün sesi titretti yeri göğü ve hainlere sokakları dar etti.

Türk Milleti Çanakkale'de olduğu gibi yine 15 Temmuz darbecilerinin karşısında destan yazmıştır. Herkes gördü ki Türk Milleti asil kanlarıyla suladığı bu vatan toprağını bir parçasını bile hainlere teslim etmez ve yine gördüler ki demokrasiye göz diken kanlı ellerin hakimiyetine girmez.  Şunu da öğrenmiş oldular ki, Tek Millet, Tek Bayrak ve Tek Devlet anlayışı içerisinde Türkü, kürdü, Lazı, Çerkezi  ve Arabı ile et ve tırnak gibi olmuştur.

15 Temmuz Demokrasi şehitlerimiz tarihin şerefli sayfalarına adını yazdırarak ölümsüzleştiler. Allah bize bir daha 15 Temmuz gibi bir ihanet yaşatmasın. Ama hainler de şunu unutmasın, Millet bu alçaklara her zaman gerekli dersi verecektir. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, yaşasın demokrasi.

Türk halkının dünyaya vatan kavramını öğrettiği günde, bu uğurda canlarını veren şehitlerimize yüce Allah'tan rahmet diliyor, gazilerimize ise bir kez daha geçmiş olsun diyoruz" dedi.

Basın açıklamasına destek veren STK'lar: AİLEMDER, Küçük Sanayi Sitesi, Yeni Besni Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi, Türk Hava Kurumu, Şoförler ve Otomobilciler Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Kamyoncular Kooperatifi, Kızılay Besni Temsilciliği, Anadolu Sakatlar Derneği, Ziraat Odası, Besni Spor Kulübü, Esnaf Kefalet Kooperatifi ve Besni Gönüllü Engelliler Derneği.

KAYMAKAM GENCER; "YENİ NESİL, YENİ BİR DESTAN DAHA YAZMIŞTIR"

Arslan'dan sonra kürsüye gelen Besni Kaymakamı Ahmet Gencer; "15 Temmuz gecesinin yıldönümünde o hain ve karanlık geceyi verdiği mücadeleyle aydınlatan, bu büyük milletin yazdığı 15 Temmuz destanını anmak ve şehitlerimizi yad etmek için buradayız.

Dün Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşında ecdadımızın yaptığı kahramanlıkları ve fedakarlıkları okuyarak ve dinleyerek büyüyen yeni nesiller, 15 Temmuz'da bu milletin istiklaline, istikbaline, bayrağına ve dinine yönelen saldırılar karşısında İstiklal Savaşındaki ruhla, inançla ve imanla sokaklara dökülmüş Milli İrade'ye ve devletine sahip çıkarak, yeni bir destan daha yazmıştır.

15 Temmuz'da tarihimizde görülmemiş bir ihanet hareketiyle karşılaşılmış, devlet içinde gizlenen FETÖ'cü hainlerin devletimizi yıkmak ve ele geçirmek için başlattıkları darbe girişimi ve işgal harekatına karşı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine meydanlara çıkan halkımız, canı pahasına gövdesini tanklara, bombalara ve kurşunlara karşı siper ederek hiç bir zaman bu vatanı böldürtmeyeceğini, bu bayrağı indirtmeyeceğini ve bu ezanları susturtmayacağını tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir.

O gece yaşananları verdiğimiz 251 şehidimizi, 2186 şehidimizi unutmadık, unutturmayacağız. Bu gece vesilesiyle bir kez daha bu toprakları bize vatan yapan tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, tüm gazilerimize acil şifalar ve uzun ömürler diliyorum. Allah bu millete bir daha böyle acılar yaşatmasın. Allah bu milletin içerideki ve dışarıdaki tüm düşmanlarına fırsat vermesin" dedi.

Kaymakam Gencer'in konuşmasının ardından canlı yayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması dinlendi. Daha sonra ise Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 15 Temmuz Belgeseli sunuldu.

Ekrana fotoğrafları yansıtılan 15 Temmuz şehitlerinin isimleri okunurken, vatandaşlar "Burada" diye karşılık verdi.

Program şehitlerimiz için Besni Müftülüğünce okutulan Kuran-ı Kerim hatminin İlçe Müftü Vekili Mehmet Ali Yetiş tarafından duasının yapılmasının ardından sona erdi.