SODES Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Besni Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Kösekul ve çiftçiler katıldı.

Toplantıda konuşan Besni Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Kösekul, genç çiftçi projeleri kapsamında geçen yıl kentte toplam bin 150 başvuru olduğunu ve kurada 27 kişinin çıktığını, bu yıl ise 670 müracaattan 28 kişiye destek verileceğini belirterek; "İlçemizde bu yıl 28 kişiye kişi başı 30 bin liradan toplamda 840 bin lira verilecek. İlçe bazında bakıldığında bu iyi bir rakamdır. İçinizde daha önce muhtemelen eğitime katılanların olması, organik tarım sertifikası olanlar var. Bunlar sizi diğer arkadaşlardan 5-10 puan öne çıkarıyor. Bakanlıkta puan usulü ile değerlendirmeye tabi tutuyor. İlçemizde de puanı yüksek olan ilk 28 kişiye uygun görülmüş.

Sizden istediğimiz burada bu projeyi 3 yıl boyunca yürütmeniz. Projedeki amaç genç çiftçilerin köylerde kalmasını sağlamak. En az 3 yıl köyde kalma ve projeyi köyde yürütme şartı var. Elenenlerin, sözleşmeyi imzalamayanların yerine yedekler alınıyor. Bizim ilçemizde başvuranlardan seçilen 28 kişi var. Hayvanları Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü temin ediyor. Bu hayvanların getirilmesi esnasında nakliye ve benzeri bazı giderler var. Geçen yıl bunları bakanlık karşıladı. Bu yılda denilmiş ki çiftçi de 3 bin lira kadar bir sermaye bırakacak, ağıl ve ahır yapacak. Bunlarda 4 bin lira. Sözleşmeyi imzaladıktan sonra geri dönüşü yok. Yani 3 yıl boyunca taahhüt etmiş olduğunuz işi yaparsanız devlet sizden herhangi bir geri ödeme istemiyor. Tamamı size hibe oluyor. Önümüzdeki yıl bu işleri uygularken bakanlık eğitime çağırabiliyor. Konu hakkında eğitim alınmasına yönelik bu eğitimler şart. Hayvan alan arkadaşların sigorta yaptırma zorunluluğu var. Hayvanlar geldikten sonra bir hafta on gün sonra sigorta yapılmalı. Bu imkanı iyi değerlendirin" dedi.